Takovou sumu chce město investovat poprvé. „Schodek ve výši 135 milionů korun z velké části souvisí s plánovaným začátkem rekonstrukce aquaparku. Z prostředků na běžných účtech ve výši okolo 250 milionů korun s nulovým dluhem může město tento schodkový rozpočet bezpečně financovat vlastními zdroji,“ vysvětlil krytí schodkového rozpočtu místostarosta města Martin Buršík.

Každým rokem se zastupitelé města schází na takzvaném předjednání rozpočtu, to se uskuteční samozřejmě i v roce letošním. Příbram ovšem letos přichází s novinkou, kterou je veřejné slyšení s občany.

„Poprvé přistupujeme k tomu, že se k rozpočtu před jeho hlasováním na zastupitelstvu budou moci vyjádřit také sami občané. Veřejné slyšení s občany je svoláno na středu 4. prosince od 17 hodin v jednacím sále zastupitelstva,“ zve veřejnost na setkání místostarosta Buršík.

Vězeň pomohl při záchraně kolegy na pracovišti
Vězeň pomohl při záchraně kolegy na pracovišti

O podobě městského rozpočtu mají jasno také například v Sedlčanech, nicméně tam o veřejném slyšení zatím neuvažují. Rozpočet projednají před hlasováním pouze zastupitelé.

„Takový návrh zatím nepadl. To potom můžeme dělat pomalu ke všemu referendum. Za sestavení rozpočtu nesou kůži na trh zastupitelé a pokud lidé nejsou spokojeni, tak jim to spočtou v příštích volbách,“ míní sedlčanský starosta Miroslav Hölzel.

Je pravdou, že mnohdy se v jednotlivých položkách rozpočtu měst dobře neorientují ani sami zastupitelé a i vzhledem například k zájmu o online přenosy ze zastupitelstva, kdy v Příbrami videopřenos sleduje pouze okolo stovky lidí, se dá předpokládat, že ani o veřejné slyšení s občany nebude zrovna velký zájem.

Mezi významné investice roku 2020 v Příbrami patří například stavba nového domova pro seniorů, stavba komunikace Orlov – Hájetina, úprava hlediště velké scény příbramského divadla nebo revitalizace sídliště Cíl.

Příbramský městský zpravodaj Kahan.
Anketa o městském zpravodaji moc lidí neoslovila