Právě poslední zmíněný případ k problému vandalismu přitáhl i větší pozornost veřejnosti. Došlo k němu začátkem letošního roku, kdy ho tři příbramské školačky demolovaly společně s vánoční výzdobou areálu a vše si natáčely na mobil a pak se ještě „pochlubily“ na sociálních sítích.

„S rodiči všech aktérek případu, jsme se dohodli, že pokud jde o náhradu zničeného osvětlení, bude jim vyfakturována částka k úhradě. U zničeného altánu si dívky, samozřejmě pod dohledem svých rodičů, udělají brigádu a uvedou ho zpět do původního stavu,“ uvedl po zjištění totožnosti pachatelek Jan Slaba, ředitel Sportovních zařízení města, které mají Nový rybník ve své správě.

Nicméně dodnes zůstávají jeho slova nenaplněna. „Altán doposud opraven není. Již dvakrát byly rodiny dívek vyzvány k nápravě,“ uvedla k případu tisková mluvčí města Eva Švehlová s tím, že jinak v areálu Nového rybníka v současné době nejsou evidovány žádné vandalské útoky, ale pouze běžné opotřebování.

V sobotu 17. srpna ve 14 hodin byly sochy vytvořené při 5. ročníku sochařského sympozia slavnostně předány starostům osmi obcí.
OBRAZEM: Sochy ze sympozia byly slavnostně předány starostům obcí

Nicméně právě vandalismus je podle vedení města jedním z důvodů, proč se uvažuje o možném zpoplatnění vstupu do tohoto areálu. „Nepočítalo se s tím, že ho budou navštěvovat i takové existence, jejichž duševní a rozumové kapacity neobsáhnou nic jiného než touhu po páchání vandalismu a narušování pořádku,“ uvedl na sociální síti Facebook k tomuto problému starosta města Jan Konvalinka s tím, že rozhodně ale případné zpoplatnění vstupu na Nový rybník v současnosti není na pořadu dne.

Terčem vandalů se také v létě staly dvě příbramské sochy. K prvním případu došlo na Václavském náměstí, kde kdosi ulomil praporec soše sv. Václava. Jen o pár týdnů později si vandalové vybrali za terč sousoší na kašně na náměstí 17. listopadu, kde soše kozoroha ulomili nohu.

„Oba případy byly předány i s kamerovými záznamy Policii ČR. U sousoší zvěrokruhu je dohodnuta oprava, která vyjde zhruba na 60 tisíc korun,“ sdělila tisková mluvčí města s tím, že následky nejnovějšího řádění vandalů u příbramského gymnázia odstraňují technické služby.

Požár osobního automobilu na dálnici D4 u Jíloviště.
Jízdu po dálnici na Příbramsko zatarasil požár u Jíloviště