Řešení nebude tak rychlé, jak se může zdát. Technické služby, jak známo, bojují s přestárlou technikou, stroje se neumí poprat s ještě stále promáčenou půdou, vysokou trávou a v posledních dnech navíc s vysokými teplotami.

Na neudržované zatravněné plochy si lidé stěžují jak na stránkách města, tak na procházkách. „Mám dojem, že letos snad na některých místech nebyla tráva posekaná ještě vůbec. Nikdy dřív jsem alergií netrpěla, zato teď mi asi začíná," říká Andrea Máchová na pravidelné procházce s malou dcerkou před areálem Nového Rybníku.

Stejně zarostlé je i okolí lokality Fialka nebo základní školy ve Školní ulici. Karolína Kluchová po venčení fenky Amy prý nestačí sbírat klíšťata. „Při nejlepší vůli se v trávě nedá ani pořádně po psech uklidit. Začali uklízet až teď, nevím, jestli to schválně nechali až na poslední chvíli…", krčí rameny dívka.

Potíže s přerostlou trávou nemají jen obyvatelé některých příbramských lokalit, napilno prý mají, ač se to někomu nezdá, i technické služby.

„Klíčová místa, jako je centrum města, sídliště a vycházkové zóny, místa, kde se konaly nebo mají konat veřejné akce, jsme posekali a hlídáme si je. Na ostatní se dostane," reaguje na četné stížnosti ředitel příbramských technických služeb Pavel Mácha, jenž si prý od podzimního nástupu do funkce „užívá" samé extrémy (dlouhá zima, mokré jaro). Právě nedávné deštivé období podle Máchy přispělo k situaci, jaká je.

„Stroje jsou staré, po hodině práce se přehřejí. Není žádným tajemstvím, s jakou technikou pracujeme a už dva roky nebylo na investice. Zaměstnanci přetahují pracovní dobu, prodlužujeme směny. Přesto, že nemám na to, abych lidi odměnil, dělají i po pracovní době, abychom dodrželi harmonogram. Chápu stížnosti lidí, ale s přerostlá trávou, která se včas posekat kvůli počasí nedala, se likviduje velmi těžko," vysvětluje Mácha s tím, že by Příbram měla být posekaná do 27. června.

Termín se posouvá oproti harmonogramu o deset dní.

Mácha: Jsme jako pes, kterého město učí nežrat

Ředitel Technických služeb Příbram Pavel Mácha.

Stejně jako úklid listí, zimní údržba, tak i sekání trávy se nikdy neobejde bez nespokojenosti obyvatel Příbrami. Stížnosti padají na hlavu ředitele příbramských technických služeb, tentokrát poprvé na hlavu Pavla Máchy (na snímku). Jak to vidí on? „Technické služby jsou jako pes, kterého město učí nežrat. Jen polehává a vrtí ocasem. Dřív, když byl průšvih, koupily se stroje. A teď? Musíme vycházet s menším rozpočtem. Není na obnovu strojů, není na odměny lidem, kteří ochotně pracují víc než musí za dost nízké mzdy. Co víc na to říct?"

Očima redaktorky:
Podívám se z okna a nadávám jako špaček. Tráva jako v kambodžské džungli. Všechny systémy kolem se bortí, nic nefunguje, přemýšlím, kam tohle vede. Ale…stačí se zahloubat a v tu ránu je člověku jasno. Jen si vzpomeňte na přehlídku vozového parku technických služeb. Pak se přestanete divit, proč sekačky neutáhnou zápřah, který se po nich vyžaduje. Vždyť pamatují krále Klacka. To pak musí zaměstnanec technických služeb do mundůru a v tomhle vedru tahat křoviňák, který samozřejmě po hodině sekání klekne (kleknou oba). Proti tomu se pak některé věci zdají být velmi směšné. Jako třeba téměř prázdný turistický vláček. Ptám se, proč má Příbram na vláček a nemá na obnovu vozového parku??? Asi proto, abychom byli světoví.