Mudrci z východu Kašpar, Melichar a Baltazar vyjeli od radnice v 16 hodin za doprovodu lidových muzikantů na hřbetech velbloudic z Cirkusu Kopecký. Na náměstí TGM se v symbolickém živém Betlémě uklonili malému Ježíškovi a k nohám mu položili zlato, kadidlo a myrhu.

Podívanou si nenechaly ujít stovky lidí. Po skončení ceremoniálu obdarovali tři králové děti i dospělé ovocem.

Tři králové na velbloudech v doprovodu skupin koledníků přijeli v pátek do okresního města.Zdroj: Deník/Kateřina ChourováVýtěžek letošní Tříkrálové sbírky půjde na nákup vozu pro přepravu klientů denního stacionáře. „Díky němu budeme moci klientům umožnit například výlety na Svatou Horu, do Čechovy stodoly či blízkého okolí," řekl začátkem tohoto týdne Příbramskému deníku ředitel Farní charity Příbram Jiří Kala. Automobil využije vedení Charity zároveň pro přepravu lidí k lékaři.

Nepůjde ale o podobnou formu taxi služby, která už v Příbrami funguje.

„Je to pomoc pro ty, kteří potřebují doprovod. Asistenti je doprovází po celou dobu návštěvy," dodal Jiří Kala. Lidé mohli do kasiček přispívat během celého týdne, a to nejen v denním stacionáři, ale i na náměstí TGM, ve všech kostelích a na Svaté Hoře.

Tři králové na velbloudech v doprovodu skupin koledníků přijeli v pátek do okresního města.Zdroj: Deník/Kateřina ChourováSbírka v Příbrami potrvá do pondělí. Ta loňská vynesla v Příbrami přes šedesát tisíc korun. Část peněz proto příbramské Charitě pomohla s vybudováním nového stacionáře pro seniory a charitního centra v Jiráskových sadech.

Tříkrálová sbírka musí dodržovat zákon. Vedoucí skupinky koledníků má vlastní průkazku, jejíž číslo se musí shodovat s číslem uvedeným na pokladničce.

Tento průkaz se jménem, číslem občanského průkazu, bydlištěm a datem narození musí každému na požádání předložit spolu se svým občanským průkazem. Pokladničky jsou úředně zapečetěné a označené logem Charity Česká republika.

Tři králové na velbloudech v doprovodu skupin koledníků přijeli v pátek do okresního města.Zdroj: Deník/Kateřina Chourová