Jak vám soutěž Elite Model Look změnila život?

Úplně od základu. Začala jsem naplno pracovat, hodně cestovat. Byla jsem dva měsíce v Japonsku a začala dělat přehlídky na světových týdnech módy.

Jaké je zákulisí módních přehlídek?

Nejprve musíme chodit na castingy, těch je opravdu hodně. Pak se na nás musí šaty vyzkoušet. Zákulisí je většinou plné lidí, modelkám se tam dělají vlasy a make-up. Všechno je hodně narychlo a většinou míváme víc přehlídek denně, takže hned jak skončí jedna, musíme rychle pospíchat na druhou.

Kam jste se díky práci podívala?

Do Tokia, New Yorku, Milána, Říma, Neapole, Londýna, Paříže, Cannes… Nejvíce se mi líbilo asi na Kubě, v Havaně. K srdci mi ale přirostla Paříž, kam se hodně ráda vracím.

Ilustrační foto.
Zjistili jsme pro vás: kde a za kolik zaparkujete na Příbramsku

Jaký je život na cestách? Stýská se vám?

Je to hodně zajímavé a jsem ráda, že mám příležitost cestovat. Někdy, když jsem mimo Česko přes měsíc, lítám z kontinentu na kontinent, to už se hodně těším domů. Také mi chybí přítel, rodina a kamarádi. A domů do Příbrami se vracím úplně nejraději, mám to tu moc ráda. Hlavně okolní přírodu.

Když jste se už podívala do světa, chtěla byste si třeba v budoucnu v zahraničí bydlet?

Záleží kde, v Americe určitě ne, dokážu si ale představit bydlení třeba v Paříži. Stejně mám ale nejradši Čechy, ráda bych jednou žila v Praze. Nevážu se ale moc na místa, spíš záleží, s kým budu a chci mít možnost často navštěvovat rodinu.

Modelka je sama sobě pracovním nástrojem. Jak tohle vnímáte vy?

To určitě. Musím si udržovat postavu, pleť, vlasy a celkově. Na jednu stranu je super, že podstatou mé práce je starání se sama o sebe, ale spíš mě to někdy unavuje nechávat se soudit podle zevnějšku. Myslím, že v životě jsou důležitější věci než vzhled. Tohle celé je něco, co na modelingu nemám ráda.

A je ještě něco dalšího, co vás na světě modelingu štve?

To, že svoje výsledky nedokážu ovlivnit a jde hlavně o štěstí. Je to také hodně stresu. A pak nedostatek respektu vůči modelkám a hodně nepříjemných lidí.

Někteří lidé módním průmyslem pohrdají. Mluví se o obchodě s bílým masem, kritizuje se kult krásy. Co ty si o tom myslíte?

Částečně s tím souhlasím, je pravda, že modeling je hlavně o iluzích. Na fotkách je vždy něco přikrášlené, máme na sobě plno make-upu, fotky se retušují, celý módní průmysl je jedna velká bublina. Ale je to strašně podceňované, je to těžká práce, a ne každý to psychicky zvládá.

Architekt Martin Křivánek.
Architekt Martin Křivánek: Největší výzvou byl návrh mrakodrapu

Co vás na tom naopak nejvíce baví?

Miluji módu a sledovat celý proces, jak šaty vznikají a kolik práce a času za tím stojí. Celý ten kreativní proces je neskutečný. Poznávám tolik úžasných lidí, taky sama sebe a získala jsem plno zkušeností.

Kdyby jste se nyní mohla znovu rozhodnout, jestli se soutěže zúčastníte, rozhodla byste se stejně?

Určitě.

MICHAELA SYNKOVÁ