„Lidé bez přístřeší a v tíživé životní situaci zde najdou sociální služby, ale také podporu při získávání pracovních návyků a pomoc při hledání bydlení," připomněla smysl centra mluvčí radnice Pavlína Svobodová při včerejším slavnostním otevření snad jediného podobného zařízení na Příbramsku. Jen v okresním městě lze napočítat v ulicích, v obchodních centrech a na zastávkách padesát lidí bez domova, z nichž se někteří uchylují k žebrání.


Jak to vypadá uvnitř stavby smontované z obytných kontejnerů? „Součástí zařízení je pobytová místnost denního centra a také noclehárna s kapacitou 24 lůžek. Ti, kteří nebudou mít peníze na zaplacení noclehu, mohou přenocovat na takzvaných teplých židlích," vysvětlila místostarostka města Příbrami Alena Ženíšková s tím, že těchto míst je celkem pět.

Příbramský půlmaraton 2017.
Příbramský půlmaraton má nový rekord, drží jej David Gerych

Samotné místnosti pro přespání jsou vybaveny jen nejnutnějším zařízením – palandami, přistýlkami a nouzovým osvětlením. Nové zařízení o ploše přibližně 300 metrů čtverečních sestává z několika místností. Střed tvoří hlavní pobytová místnost se stoly a několika desítkami míst k sezení.


V druhém křídle budovy se nacházejí tři místnosti pro přespání s celkem 24 lůžky. Slouží jako noclehárna, a to především v zimě, kdy teploty dosahují pod bod mrazu. Jedna místnost je pro ženy, dvě pro muže.


Náklady na výstavbu představují 7,6 milionu korun bez DPH, většinu by měla pokrýt dotace.

Akce Černobílý svět v příbramském divadle a okolí.
Nejhorší je vyjít schody s páskou přes oči, ukázala akce nevidomých

Nízkoprahové denní centrum i noclehárna jsou v současnosti hojně využívány. Především v zimních měsících kapacita v původních provizorních prostorách v ulici Na Příkopech neodpovídala poptávce. Bývalý objekt byl také v dezolátním stavu a klienti sociálních služeb i zaměstnanci museli trávit čas v naprosto nevyhovujících prostorách. Služby nejsou poskytovány zdarma. Například poplatek za poskytnutí přenocování na lůžku je 40 korun, za vyprání prádla 20 korun, polévka stojí 10 korun, stejně tak možnost osobní hygieny.