Výzkumu a výrobě bezpilotního letounu systému BRUS se odborníci VTÚ vedeni Jiřím Kuzdasem zabývají přes třicet roků. Nyní tyto dva letouny systému BRUS dostali k dispozici policisté na Územním odboru Příbram. Ty spolu s dvěma čtyřkolkami a terénními vozidly poslouží především v CHKO Brdy.

Václav Kučera, ředitel Krajského ředitelství policie Středočeského kraje, sám řekl, že začátek nasazení BRUSu plánuje policie v brdských lesích. „Tam se zaměříme na rekognoskaci tamní lokality. Dále půjde o součinnost s jednotkami hasičského záchranného sboru. Následně se nám nabízejí další aktivity, při nichž budeme získávat potřebné profesní zkušenosti pro další operační využití bezpilotního prostředku. Jedná se o další příklad oboustranně výhodné spolupráce VTÚ a Policie ČR. Státní podnik nám předává prostředek na vysoké technické úrovni," zhodnotil Václav Kučera předání dronů příbramskému územnímu odboru Policie ČR.

„Je to významný posun v technickém zabezpečení policie. S BRUSem k nám přichází vyšší efektivita naší činnosti. Unikátní řídící systém tohoto bezpilotního prostředku nám do budoucna umožní autonomní lety s konkrétním zadáním," konstatuje Ondřej Smotlacha, zástupce vedoucího územního odboru Příbram.

O dronu již dříve řekla Deníku příbramská policejní mluvčí Monika Schindlová, že jde o moderní bezpilotní prostředek s kolmým startem a přistáním. „Používá se v náročných podmínkách, kdy nelze použít klasickou leteckou techniku, nebo je to ekonomicky nevýhodné. Prověří velké plochy území. V současné době probíhá výcvik operátorů a rozbíhá se proces registrace pilotů a bezpilotních prostředků," upřesnila už před časem mluvčí s tím, že bezpilotní letouny jsou prioritně určeny k nasazení v prostoru Chráněné krajinné oblasti Brdy.
V Brdech budou využívány především k hlídkovým a monitorovacím letům, a to v rámci spolupráce s ostatními složkami Integrovaného záchranného systému, s pyrotechnickou službou a dále k odhalování či dokumentaci protiprávního jednání směřujícího proti životnímu prostředí, jako jsou nelegální skládky a nepovolená těžba lesních porostů. Rovněž budou pomáhat při pátracích akcích. Nepočítá se pochopitelně s jejich nasazením v obydlených oblastech.