„Chystáme odvlhčení obvodových zdí, oprava Zámečku je takový evergreen, každoročně žádáme o dotaci a nyní by dotace okolo půl milionu korun měla pokrýt část těchto nákladů, které celkově činí částku kolem milionu dvě stě tisíc korun,“ prozradil místostarosta Martin Buršík.

V minulosti se mluvilo o celkové rekonstrukci této historické budovy, včetně vybudování výtahu a zastřešení atria. Město na ní chtělo žádat peníze z takzvaných Norských fondů a celkové náklady se pohybovaly okolo 60 milionů korun.

Právě při přípravě tohoto projektu bylo zjištěno, že ve sklepních prostorách, kde býval hudební klub Index, jsou několikanásobně překročeny limity na výskyt radonu. Místo povolených 400 becquerelů na metr krychlový bylo v těchto prostorách naměřeno okolo 1300 becquerelů na krychlový metr. Město tehdy navíc na dotaci z Norských fondů nedosáhlo.

Příbramští senioři bodovali na hrách v Praze
Příbramští senioři bodovali na hrách v Praze

Dalším důvodem vlhkosti budovy je umístění studny ve druhém sklepení a problémem jsou i přívalové deště, kdy voda nemá kam odtéci a dost často nateče právě do sklepení. Město proto rozhodlo postupovat po malých krůčcích a každý rok udělat část potřebné rekonstrukce. „Tato salámová metoda nás bude čekat zřejmě i u dalších velkých projektů jako je třeba kulturní dům, kde se náklady na opravu předběžně odhadují na 170 milionů,“ doplnil radní Jindřich Vařeka.

Ostatně právě v kulturním domě mělo letos dojít k výměně sedadel v hledišti velké scény, ale projekt se odkládá na příští rok. „Při posuzování jednotlivých nabídek jsme zjistili, že je potřeba, aby jeden z uchazečů dodal ještě nějaké materiály,“ uvedl starosta Jana Konvalinka.

Tento postup ale viděl jiný z uchazečů jako nepříliš standardní a podal námitky. „Abychom se vyvarovali průtahů, které by mohly ohrozit divadelní sezónu, rozhodli jsme se výběrové řízení zrušit,“ dodal starosta a zdůraznil, že později ho město vyhlásí znovu, ale s lépe nastavenými kritérii.

Přemostění D4 nad komunikací mezi Dobříší a Starou Hutí je v havarijním stavu, hrozí nebezpečí pádu částí betonu na komunikaci pod ním.
Další most na D4 je v havarijním stavu
Tým Základní školy v Černošicích představil životní příběh Renaty Horešovské.
Děti prezentovaly příběhy pamětníků z války a dob normalizace