Děti z východní Ukrajiny, většinou potomci krajanů a studenti gymnázia si vyměnili kulturní vystoupení. Největší radost zřejmě udělaly návštěvě dárky a to, že si se studenty dobře rozuměla.

Více se dozvíte v následujících rozhovorech.

Iva Kadeřábková: Těší mne u dětí ta proměna, že už se smějí

Ředitelka Gymnázia Příbram Iva Kadeřábková.

Příbram – Pro ředitelku Gymnázia Příbram Ivu Kadeřábkovou znamená setkání s ukrajinskými dětmi poznání a hlavně srovnání s životem dětí u nás. „Ukrajinské děti jsou tak vděčné a skromné. Naši studenti alespoň vidí, že to, co mají, není samozřejmé," říká Iva Kadeřábková v rozhovoru.

Jak vnímáte setkání s ukrajinskými dětmi?
Jsem nesmírně potěšena proměnou krajanských dětí. Viděla jsem je v den příjezdu, kdy byly smutné. Po denním pobytu s našimi dětmi se na jejich tvářích objevil smích. Prostě sportují, chtějí se s nimi učit, kamarádit. Je v nich hodně pokory. Váží si toho, že české děti jsou k nim pozorné, přátelské.

V čem vidíte smysl pobytu? Narážím tak nato, že jeden turnus trvá dva týdny, což mi na uchování lepší kondice a nálady přijde málo…
Cíl té mise je splněn. Pobyt měl být ozdravný a takový vskutku je. První turnus odjížděl nadšený, plný zážitků. Nyní je tu skupina z východní Ukrajiny, kde se dětem nežije dobře a tady mohou na to trápení se svými vrstevníky na čas zapomenout a poznat život v poklidu. Naše děti zase naopak vidí, že všechno není zadarmo a samozřejmé. Jsou hodně talentované a slušně vychované, ukrajinských dětí se ujaly na jedničku.

Co vás nejvíce zasáhlo při setkání s ukrajinskými dětmi?
Tenhle druhý turnus mne hodně zasáhl. Jedné holčičky jsme se ptali, odkud je a ona vlastně neví, protože patří k uprchlíkům. Dojemné bylo i to, že děti zazpívaly našim dětem v češtině…

Karel Kühnl: Děti si zaslouží odpočinek od nelehké politické situace

Ředitelka Gymnázia Příbram Iva Kadeřábková s Karlem Kühnlem, zmocněncem pro krajanské aktivity.

Příbram – Kvůli slavnostnímu zahájení ozdravných pobytů pro ukrajinské děti přicestoval ve středu do Gymnázia Příbram také Karel Kühnl, zvláštní zmocněnec pro krajanské záležitosti Ministerstva zahraničních věcí ČR. Odpověď na otázku, co vedlo politiky uspořádat pro ukrajinské děti čtrnáctidenní ozdravné pobyty, se dočtete v následujícím rozhovoru.

Kdo zorganizoval ozdravné pobyty pro ukrajinské děti?
Ministerstvo zahraničních věcí a ministerstvo vnitra. Pobyty se týkají ukrajinských dětí, převážně dětí českých krajanů, a to teď, v zimním období. Druhý turnus je právě tady a příbramské gymnázium děti a mladé lidi pozvalo na moc hezký program. Přispělo to k tomu, aby se tu děti cítily dobře.

Jaký byl důvod uspořádat právě pro tyto děti výlety do Česka?
Důvod je humanitární, protože situace na Ukrajině je těžká. Děti si zaslouží, aby měly trochu odpočinku. Zároveň je pobyt spojený s výukou, takže děti krajanů se tady učí česky a některé z nich docela dobře česky mluví.

Zaslechla jsem, že poslední turnus přiveze sirotky po rodičích padlých v současných nepokojích…
Já nevím, jestli sirotky, to my nekontrolujeme, ale budou to převážně děti uprchlíků z oblastí Doněcka a Luhanska.