Lídrem na post středočeského hejtmana za Příbramsko je starosta Příbrami Josef Řihák (ČSSD).

Voliči mají v pátek možnost volit do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin. Do volebních místností musí přijít s platným občanským průkazem nebo cestovním pasem, aby volební komisaři mohli ověřit jejich totožnost a právo volit.

Kdo chce jít k volbám a nemá občanský průkaz (ani pas), může si ještě dnes výjimečně o občanku požádat v budově příbramského městského úřadu naproti sokolovně do 13.30 hodin. Úřednice doklad vydají nejpozději do 14 hodin. Pozor, občanský průkaz vydaný tímto způsobem má jen měsíční platnost.

V případě krajských voleb lidé mohou na vybraném hlasovacím lístku preferované strany podpořit zvolení nejvýše čtyř kandidátů, a to zakroužkováním pořadového čísla před jejich jménem. Kandidátům bude nově stačit k dosažení mandátu pouze pět procent preferenčních hlasů namísto deseti. Lístek pak před vhozením do volební urny musí voliči zasunout do šedé hlasovací obálky, kterou dostanou od volební komise.

Při senátních volbách, které se ale netýkají našeho okresu, musí voliči vložit hlasovací lístek se jménem kandidáta do žluté obálky. Tento lístek se nijak neupravuje. Lidé by to neměli splést, protože jejich hlasy by byly neplatné.

Jak v pátek vypadaly volby v Příbrami:

Jakmile se otevřely dveře do volebních místností, první dvě hodiny přicházeli s obálkami v ruce především senioři. „Později se dostavili mladí lidé s dětmi, bylo to tak půl na půl," prozradila navečer Deníku zapisovatelka z 18. volebního okrsku v ulici Legionářů Příbrami Marie Stehlíková. V 18.15 hodin napočítala 21 procentní volební účast.

Nenechte se zmást radami na e-mailu, neplatný hlas je jako nejít k volbám:

Mailem se šíří výzva, jak volit, když nevíte koho. Radí, aby lidé šli k volbám a odevzdali prázdnou obálku, že pro strany to znamená nulovou platbu za daný voličský hlas. Příspěvek na úhradu volebních nákladů (tzv. příspěvek za hlas) se ale poskytuje pouze za výsledky voleb do Poslanecké sněmovny a voleb do Evropského parlamentu. Ve volbách do zastupitelstev krajů a volbách do Senátu se tento příspěvek neposkytuje, vysvětlila Daria Benešová z ministerstva vnitra. Straně, hnutí nebo koalici, která ve volbách do Sněmovny získala nejméně 1,5 procenta z celkového počtu platných hlasů, přináleží podle zákona za každý odevzdaný hlas ze státního rozpočtu 100 korun. To, že se člověk rozhodne k volbám nejít, má stejný dopad, jako když k volbám jde a odevzdá neplatný hlas, připomněla Benešová. Příspěvek na úhradu volebních nákladů se totiž vyplácí pouze za každý odevzdaný platný hlas.

Komisařka Žaneta: Zajímalo mě, jak to u voleb funguje

Volební okrsek v budově Gymnázia Komenského v Příbrami.

Za stolkem plným volebních tiskovin v okrsku v budově Gymnázia Komenského sedí třiadvacetiletá Žaneta Bendová (na snímku vpravo) úplně poprvé.

Jste prvně v komisi, jak to na vás zapůsobilo? Přihlásila jste se sama?
Je tady dobře…Tuhle možnost jsem si našla na internetu. Zajímalo mě, jak to u voleb funguje a zároveň jsem uvítala možnost přivýdělku.

Strávíte tu spoustu hodin, vzala jste si s sebou velkou svačinu?
Prý nějakou dostaneme, tak uvidíme.

Alena Horáková z Příbrami: Nevolím ze zvyku. Chtěla bych, aby to tu bylo lepší

Alena Horáková z Příbrami také přišla v pátek k volbám. „Volím pravidelně od 18 let, celý svůj život. Není to ze zvyku – chtěla bych, aby to bylo u nás lepší. Mám tři priority: zdravotnictví, staří lidé a mladé maminky s dětmi,“ říká Alena Horáková, které

ALENA Horáková z Příbrami, 81 let:„Volím pravidelně od 18 let, celý svůj život."

Když jdete k volbám, je to z důvodu, že si přejete něco změnit nebo je to jen zvyk?

Zvyk to určitě není. Chtěla bych, aby to bylo u nás lepší. Mám tři priority: zdravotnictví, staří lidé a mladé maminky s dětmi.

Myslíte si, že váš hlas pomůže něco změnit?

Myslím, že můj jediný hlas asi ne, ale možná se nás sejde víc.

Anketa: Proč jdete k volbám

Jaroslav Suchan z Domu s pečovatelskou službou v Příbrami 8 nevynechal ani jedny volby.

Jaroslav Suchan, Příbram

"Zatím jsem nevynechal nikdy. Přál bych si, aby nebyla korupce a zlodějina a aby byli všichni viníci potrestaní."

Jaroslava Ševčíková z Domu s pečovatelskou službou v Příbrami 8 volí pokaždé.

Jaroslava Ševčíková, Příbram

"K volbám chodím pokaždé. Je hodně věcí, které bych si přála změnit, hlavně v oblasti zdravotnictví."