O prázdninách lidem hrozí pobodání od vos, včel, sršní a dalšího hmyzu. Ve většině případů je následkem bodnutí zarudnutí a menší svědivý otok a pupenec. Někdy ovšem může dojít k velmi závažné, život ohrožující reakci, kdy bodnutí především v oblasti krku a ústní dutiny může člověka dokonce usmrtit.

„Důležitá je vedle první pomoci i prevence. Tedy, aby k bodnutí vůbec nemuselo dojít,“ uvedla Tereza Janečková, tisková mluvčí středočeské záchranné služby. Na co si tedy máme podle Janečkové dávat pozor?

Procházky v přírodě

Nechoďte v trávě bez obutí. Na vosí či sršní hnízda lze narazit ve starých kmenech stromů, hromadách dřeva, ale také na půdě či střeše. „Lepší je hmyz nedráždit a zavolat deratizační firmu,“ radí Janečková. Rozhodně se nesnažte sami hnízdo přemísťovat, nebo dokonce ničit.

Jídlo a pití

Vosy často lákají slazené nápoje a také pivo, občas vlezou dovnitř lahve či kelímku. Buďte proto obezřetní. Stejně tak existuje riziko při jídle. Nakousané ovoce, nanuky a lízátka jsou pro vosy a další hmyz lákavým místem k posezení. Člověku, kterého vosa píchne do ústní dutiny, hrozí otok a následné dušení.

První pomoc

Pokud je dotyčný alergik, je u něj možný rozvoj anafylaktického šoku. Při této prudké reakci dochází k dalším problémům, jako jsou křeče, bezvědomí,
zástava srdce či dýchání. „V tomto případě, a taktéž při bodnutí do oblasti krku a úst, je třeba okamžitě volat záchranku na číslé 155!“ připomíná Janečková.

„Jsem alergička, hmyzu se proto musím vyhýbat. Čím blíže je žihadlo srdci a krku, tím je to nebezpečnější. Stačí mi jedno žihadlo a skutečně
může jít o život! V létě tedy nejím broskve a stále koukám do lahve,“ vysvětluje Daniela Sedláková z Mnichovohradišťska, jak se dá také zabránit
zbytečnému štípnutí.

 

Léky a babské rady

Alergici by u sebe v případě prudkých reakcí měli vždy mít injekci, kterou si sami aplikují do svalu. Pokud nejste alergičtí, postačí k utišení bolesti studený obklad a užití masti (například volně prodejný Fenistil). Babské rady doporučují přiložit na postižené místo rozpůlenou cibuli či křen. Známé je také potírání octem.