Nové porodní sály i pět nových dvoulůžkových pokojů pro rodičky otevřelo porodní oddělení loni v polovině července. Pokoje jsou nadstandardně vybavené a je na nich možná i přítomnost otce. Jejich vybudování vyšlo na 103,5 miliónu korun. Kromě vyšší kapacity lůžek nabízí oddělení především větší komfort pacientkám a personálu.

„Současné prostory na ten počet porodů, co máme, byly značně nevyhovující. Sice jsme se snažili rodičkám ty pokoje vybavit a držet je mimo ty naše problémy, ale zázemí pro personál, prostory pro převážení pacientek byly nevyhovující a i ten operační sál byl zastaralý,“ řekl loni při otevření nových prostor primář porodního oddělení Petr Chudáček s tím, že přístrojově je nemocnice vybavena výborně, ale hlavním problémem byl nedostatek místa.

Nové porodní sály jsou prostorné a moderně vybavené. V koupelnách jsou sprchové kouty s masážními tryskami a v jednom dokonce i vana. Myšleno bylo i na tatínky, kteří mohou odpočívat v pohodlných křeslech s podnožkami. „Podle mne je základem hezkého porodu oboustranná důvěra, komunikace a respekt. Na nás je zhodnocení rizik a ohrožení jak pro matku, tak pro dítě a pokud to stav umožní, dáváme prostor pro naplnění předporodních představ a přání,“ říká příbramský primář.

Petr Chudáček pracuje v příbramské nemocnici 22 let a polovinu této doby se podle svých slov o novou porodnici. „Dvakrát nám osud nepřál a jsem rád, že náš požadavek na rozšíření oddělení můžeme potvrdit narůstajícím počtem porodů v příbramské porodnici,“ konstatuje Chudáček, který zastává filosofii rozumného porodnictví a vzájemné důvěry a komunikace. Pokud to stav matky a dítěte dovolí, je dán prostor i porodním plánům a individuálním přáním. „Nabízíme porodních pokoje použít pro individuální potřeby s možností přespání partnera. Za poplatek je i použití Entonoxu – rajského plynu při porodu,“ dodává.

Ilustrační foto.
Provoz na dálnici D1 před Prahou omezí výměna povrchu

Porodní oddělení nabízí rodičkám kromě špičkového přístrojového vybavení a zázemí pro personál je to například kompletně polohovatelné porodní lůžko, které umožňuje i porod vsedě. Speciální vyhřívané lůžko pro ošetření miminka, relaxační vana, která v první době porodní pomáhá ulevit od bolesti, výjimečně vybavený operační sál na císařské řezy, který umožňuje i v případě tohoto průběhu porodu přímý kontakt matky s novorozencem, prostorné poporodní pokoje, kde může být s matkou přítomen i tatínek, a to vše kompletně klimatizované.

Doprovod u porodu v Příbrami vítají. Přítomné mohou být maximálně dvě doprovázející osoby. Personál porodního sálu má právo nepřipustit nebo vykázat osobu, jestliže je pod vlivem alkoholu, návykových látek nebo konfliktně nevhodného chování. „O všech rozhodnutích týkajících se porodu a zdravotnické péče komunikujeme přímo s rodičkou. Je pro nás nepřípustné, aby za ni rozhodoval její doprovod,“ uvedl tiskový mluvčí příbramské nemocnice Martin Janota.

I přes rostoucí počty porodů, ale v Příbrami nehodlají usnout na vavřínech. „Již za několik týdnů startuje rekonstrukce zbývajících pater pavilonu D4: Po rekonstrukci zde budou umístěna všechna gynekologická lůžková oddělení i ambulance. dojde tak k centralizaci veškeré gynekologicko - porodnické péče do jednoho pavilonu. Samozřejmostí je také to, že nové oddělení bude vybaveno tou nejmodernější zdravotní technikou a zázemím pro pacienty i personál,“ přibližuje nejbližší plány nemocnice Janota.

Příbramskou porodnici si pro porod svého dítěte vybírá přibývající počet těhotných, které si přejí mít porod podle svých představ. Přicházejí s porodními plány, v nichž uvádějí svá přání ohledně vedení porodu a péče o novorozence. „Snažíme se jejich přání respektovat, pokud tím nijak není ohroženo jejich zdraví nebo zdraví dítěte. Některé požadavky obsažené v porodních plánech ovšem zahrnují i poměrně diskutabilní témata,“ konstatuje Martin Janota s tím, že někdy jsou to požadavky, u nichž neexistují žádné důkazy o jejich přínosu, někdy mohou být dokonce rizikové nebo jde o požadavky a přání, jež jsou za normálních okolností splnitelná, ale aktuální stav matky nebo dítěte neumožňuje jejich dodržení.

Rekordní Dílce

Deník zanalyzoval počty narozených dětí ve všech více než šesti tisících obcích republiky. Nejvíc jich přišlo na svět celkem nepřekvapivě ve velkých městech – tedy v Praze, Brně a Ostravě.

Typický český otec miluje svou rodinu. Péče o ni vyjde na třicet tisíc měsíčně

Když se ale absolutní čísla přepočítají k počtu obyvatel, pořadí „nejrozrozenějších“ obcí se promění. První příčku obsadí vesnička Dílce v okrese Jičín se třemi narozenými děti na tamních 56 obyvatel.

Takzvaná hrubá míra porodnosti tam činí 54,6, zatímco celorepublikový průměr je 10,8 narozených dětí na 1000 obyvatel.

Jak jsou na tom zmíněná velká města? Praze (i okolním městům a vesnicím) se daří, neb míra porodnosti je tam vyšší než celorepubliková. Brno a okolí se také nemusí obávat vymírání. Ale třeba Ostrava a další větší města v příhraničí Moravskoslezského kraje jsou na tom o poznání hůře – porodnost je tam nižší než celorepubliková.

A ve 528 tuzemských obcích ze šesti tisíc nepřišlo během loňského roku na svět jediné robě.

Ilustrační foto.
Obecnice ještě nemá sečtené škody po povodni