Břehy Brziny ještě připomínají povodeň, ale mosty už stojí

Starosta Drážkova Petr Kabyl.

Drážkov – Hrachov, Drážkov, Svatý Jan, Skrýšov, Bražná, Hojšín, Řadovy a Brzina. Hezká řádka malebných obcí ve Středním Povltaví, ale na jednoho starostu někdy až moc velký šálek kávy.

Loni v červnu v období povodní jsme často slýchali hlavně o Brzině, Hrachově a Drážkově, kde se říčka Brzina rozvodnila víc, než kdy jindy. V současné době povodeň místy připomíná už jen nepořádek na březích, ale mosty už je opět bezpečně spojují. „Úklid kolem potoka by mělo Povodí Vltavy ještě dokončit. Komunikace, které poničila voda, jsme opravili pomocí zhruba dvoumilionové dotace," říká starosta Drážkova Petr Kabyl. Ve funkci je druhé období, ale takhle si s rozvodněnou říčkou prý nikdy před tím neužil.

Letošní největší investicí bude oprava komunikace a návsi v osadě Bražná, kde postupně „odešel" vodovod. „Takže jsme rozhrabali téměř celou osadu, část je provizorně opravená a máme v plánu tam dát nový povrch," dodává starosta Kabyl k aktuálnímu chodu rozsáhlého katastru, kde se nedaří dokončit plány s čistírnou odpadních vod v Hrachově. „Máme projekt od roku 2007, neustále se pokoušíme získat nějaké peníze, protože to je zhruba 23 milionů korun, které z obecního rozpočtu nenašetříme," konstatuje starosta Drážkova, kde už dlouhé roky zástupci místní „radnice", konkrétně Marie Trinerová, obchází starší obyvatele, kteří potřebují notářsky ověřit podpis a nemohou se na obecní úřad dostat.

A na co je starosta Drážkova pyšný? „Na Váchův špejchar, na Kuncův mlýn a na pana Křížka z Ochrany Fauny v Hrachově. To jsou nejčastější místa společenských událostí a setkávání a vedou je bezva lidi," dodává starosta Petr Kabyl.

Těžký život lidí ve Středním Povltaví dokumentuje Váchův špejchar

15. května bude otevřeno venkovské muzeum Váchův špejchar.

JEDNÍM Z MÍST, kde se lidé setkávají při různých kulturních akcích, je venkovské muzeum Váchův špejchar v Drážkově bude. Vzniklo v rekonstruované barokní sýpce a přibližuje život lidí ve Středním Povltaví. Přístupné bude opět od 5. května do 31. srpna od středy do neděle vždy od 12 do 17 hodin. V pondělí a úterý bývá zavřeno.

Muzeum je dokladem krásné vesnické architektury. Potomci tehdejších majitelů usedlosti dostali objekt v silně zdevastovaném stavu, který si vyžádal roky oprav. Stavební práce trvaly zhruba devět let, podílela se na nich spousta místních řemeslníků. Slavnostní otevření venkovského muzea se konalo 15. května 2010. Program zahrnoval posvěcení vstupu do muzea místním farářem, vystoupení sedlčanských umělců a dalších významných hostů, hudbu, občerstvení a samozřejmě prohlídku muzea. Od té doby se tu v sezoně konají různé společenské akce, tou nejbližší bude velikonoční průvod.

Jedním z majitelů je František Vácha, jenž nám prozradil, co se v nejbližší době v muzeu a jeho okolí koná. Oficiální otevření bude 1. května a hned 3. května se od 17 hodin uskuteční vernisáž výstavy grafik pana Maláka. Další významnou událostí bude 18. května Svatojánská pouť spojená s oslavami 250 let od posvěcení kostela ve Svatém Janu. Posvětit kostel přijede kardinál Duka. Následující akce by měla zvednout ze židle všechny s příjmením Vácha a Váchová. Kastelán František Vácha zve své jmenovce na setkání, které se koná 14. června. Na programu bude seznámení s rodem Váchů, povídání o historii Drážkova, prohlídka muzea, občerstvení, country hudba.

Ochotnický spolek Drakr: parta kamarádů, která baví sebe i diváky patnáct let

Drážkov – Svatý Jan a okolní vesničky neleží zrovna na turistické žíle, není tu školka ani škola, které by vnesly do života v krásném, ale možná až moc poklidném koutku Středního Povltaví, trochu vzruchu. A tak si tu hrají dospělí.

Dokladem toho je ochotnické sdružení Drakr v Drážkově. „Jsme parta lidí, kteří se dlouho znají a jsou tak trošku ujetí," přestavila soubor Marie Trinerová, která jakožto ředitelka souboru upravuje scénáře klasických her a pohádek podle představ svých i jejích kolegů. Vždycky to ale musí být léčba smíchem, ve scénářích často nechybí prvky současné politické scény. Ochotníci začínali s klasickou hrou Oldřich a Božena, v repertoáru nechyběla Dívčí válka nebo Brsina je hříšná ves. Jedním z ochotníků je i drážkovský starosta Petr Kabyl.

Představení se odehrávají ve dvoře Váchova špejcharu nebo v Kunclově mlýně.

Návštěvnost Hrachova zajistila Ochrana Fauny ČR

Jitka Kocíková, lektorka v Centru Ochrany fauny ČR v Hrachově. Ranní krmení.

Hrachov – Větší návštěvnost v obci má třetím rokem „na svědomí" Centrum Ochrany fauny ČR Hrachov pod vedením Pavla Křížka a jeho skvělého týmu lektorů. Ochrana fauny poskytuje zájemcům průvodcovství, ekologickou výchovu a řemeslné dílny. Návštěvníci zde mají možnost poznat zvířecí klienty ve voliérách i s jejich životními příběhy a osudy, které mnohdy nejsou vůbec veselé. Lektoři se rádi při výkladu přizpůsobí věku návštěvníků.

Ochrana fauny ČR získala na rozsáhlou rekonstrukci bezmála 59 milionů korun ze Státního fondu životního prostředí. Spolufinancování zajistil Středočeský kraj. Díky dotaci vyrostl v Hrachově jeden z nejmodernějších areálů tohoto typu v rámci celé České republiky, kam ročně zamíří stovky lidí, kterým není příroda lhostejná. Osvětu zde nacházejí malí přírodovědci a lektoři pro děti připravují i příměstské letní tábory.