Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Příbramský deník nabízí před štědrovečerní večeří pár dobrých rad

Region – Kapr a bramborový salát budou dnes večer na štědrovečerním stole chybět málokde. Možná právě v těchto chvílích se „vrháte" na kapra a čeká vás příprava salátu. A možná vám proto přijde vhod pár zaručených tipů a rad, které používá odborník.

24.12.2013
SDÍLEJ:

Kuchař David ŠašekFoto: Pavel Hanuška

Deník oslovil Davida Šaška, šéfkuchaře v pražské restauraci Coda v hotelu Adria na Malé Straně. Je totiž také spoluautorem nové knížky plné zajímavostí a receptů ze světa sladkovodních ryb. Ta kniha se jmenuje Umění vařit z vody. A co nám David Šašek dává za rady? Tady jsou:

Kapří ocasy jsou plné kostí a jsou ideální k vytvoření zajímavého snacku, který nám může zpestřit štědrovečerní stůl. Ocasy z kapří filety nakrájíme na tenké, asi 1mm silné plátky. Rozprostřeme na utěrce, osolíme a důkladně prohodíme v mouce. Poté smažíme mírně asi na 160 stupňů Celsia v oleji do světle zlaté barvy. Po usmažení, když začnou chipsy šustit, vysypeme je do misky s ubrouskem a můžeme konzumovat. Ideálně k vínu.

Technik k vykostění ryb je celá řada. Uvedl bych jednu z nejpoužívanějších a nejlépe použitelnou na sladkovodní šupinaté ryby.

Vykuchanou a šupin zbavenou rybu si položíme na prkénko (doporučuji podložit si rybu ještě vlhkým hadrem, aby nedocházelo ke klouzání) a hned za žaberní kostí udělat šikmý řez směrem ze shora dolů ke středu hlavy.

Pak uděláme dlouhý řez na hřbetě od hlavy k ocasu tak, aby nůž úplně kopíroval hřbetní kosti a ploutev z každé strany. Dále odtáhneme palcem maso od hřbetní kostry a opatrně delšími řezy špičkou nože, odřezáváme maso od hřbetu směrem k trupu. Poté kopírujeme dlouhé kosti trupu, až ke středu břicha.

Pokud jde o sladkovodní kaprovité ryby, které mají mnoho malých kostí, můžeme pak ještě filet položit kůží dolů na prkénko a ostrým nožem naříznout filet po milimetrových rozestupech od přední části k ocasní na jakýsi vějíř tak, aby ale maso zůstalo na kůži a nedošlo k jejímu proříznutí. Kůstky se rozmělní, takže je téměř necítíte a odpadá pro mnohé nepříjemné vybírání kostí. Za nejdůležitější věc při vykosťování ryb považuji použít perfektně nabroušený nůž. Maso ryb je jemné a měkké a tupý nůž by ho mohl hodně rozmačkat a potrhat. (Odkaz na novou knížku plnou zajímavostí a receptů ze světa sladkovodních ryb je: www.fishmenu.eu)

Rybí polévka

Do polévky z jednoho kapra přidám ještě asi 300 – 400 g vnitřností navíc a do základu vložím jednu až jednu a půl hvězdičky badyánu. Polévka dostane úplně jiný rozměr.

Bramborový salát podle šéfkuchaře

Na salát dělám jednoduchý nálev, který zamíchám do ostatních surovin a nechám dva dny uležet v lednici. Jednoduchý recept:

Bramborový salát klasický typ (asi 10 porcí): 800 g vařených brambor ve slupce, 250 g vařené mrkve, 80 g vařeného celeru, 80 g vařené petržele, 230 g nakládaných okurek, 2 vařená vejce, 50 g šalotky
Zálivka: 300 g majonéza, 100 g hořčice plnotučné, 100 g láku z nakládaných okurek, 25 g octa, 12 g soli, 15 g cukru.

Ingredience na bramborový salát nakrájejte na drobnější kostičky (šalotku najemno) a vložte do prostornější mísy. Pak smíchejte dohladka ingredience na zálivku a nelijte na brambory. Krátce, opatrně, ale důkladně promíchejte, aby nedošlo k rozmačkání brambor. Přendejte do čistého kontejneru s víčkem, uložte do lednice (max. 4 – 5 stupňů Celsia) a nechte 48 hodin odležet. Salát bývá prvně trochu řidší konzistence a mírně nakyslý, ale do druhého dne se dobře rozleží a brambory absorbují přebytečnou tekutinu. Zůstane příjemně šťavnatý.

Autor: Jiří Macek

24.12.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jedna z volebních místností v Dobříši byla v areálu Základní školy Dobříš, Lidická
124

OBRAZEM: Na Příbramsku začaly parlamentní volby

Ilustrační foto.
AUTOMIX.CZ
3

Absurdní šikana? Český řidič platil pokutu za překročení rychlosti o 1 km/h

Lepší sedadla a třetí rozměr vrátily diváky do příbramského kina

Příbram – Jeden čas to s kinem vypadalo především kvůli návštěvnosti dost bledě, ale to je nyní už minulostí. Za první pololetí letošního roku byl průměrných počet 102 diváků na každé promítání. Příbramské kino je tak na druhém místě v návštěvnosti ze 188 sledovaných kin z celé republiky. Do těchto statistik se ale nezapočítávají multiplexy.

Papežem vyznamenaný skautský vedoucí navštívil Dobříš

Dobříš /FOTOGALERIE/ - Ve středu 11. října uspořádalo místní skautské středisko v Pastoračním centru sv. Tomáše v Dobříši kulturní podvečer. Na programu bylo promítání dokumentárního filmu o historii českého skautingu Skauti bez lilie.

AKTUALIZOVÁNO

Rozhádaná středočeská koalice se dohodla, že bude jednat dál

Střední Čechy – Jednání za zavřenými dveřmi bylo delší, než se původně očekávalo – a jeho výsledkem se nestalo rázné bouchnutí do stolu, čemuž mohla nasvědčovat silná slova zaznívající na sklonku minulého týdne i ještě tento čtvrtek. Tak se vyvinula páteční schůzka představitelů krizí zachvácené koalice vládnoucí Středočeskému kraji – zástupců ANO, STAN, ODS a Nezávislých Středočechů. Účastníci se shodli, že se u jednacího stolu setkají opět za týden – příští pátek.

Lupič se na místo loupeže nechal dovézt taxíkem

Kamýk nad Vltavou – Netradiční způsob dopravy na místo činu zvolil lupič, který se rozhodl přepadnout poštu v Kamýku nad Vltavou. Na místo činu i z něj se totiž nechal odvézt taxíkem. Nyní už v policejní cele zřejmě přemýšlí nad tím, kde měl jeho plán chybu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení