Celkovými vítězi se stal tým z Libereckého kraje, na druhém místě skončili studenti příbramského gymnázia a na třetím místě tým z Vysočiny.

Příbramský tým tvořili dva septimáni Karel Walenka a Vojtěch Ježek a a jeden student oktávy Tomáš Mungl. A byli ze svého umístění nadšeni. "Druhé místo je prostě skvělé, jsme spokojení a úplně jsme to nečekali", hodnotí své umístění všichni tři najednou. Také potvrzují, jak byla soutěž těžká.

Mezi finalisty soutěže byli také studenti příbramského gymnázia. Foto: majorka Miroslava Štenclová, Velitelství pozemních sil
Finalisté EuropaSecura v Brdech plnili náročné úkoly

"Bylo to náročné, ale zajímavé a získali jsme hodně zkušeností a zážitků, " vypráví své bezprostřední dojmy Karel Walenka." Dále pokračuje: "Přineslo nám to nové kamarády, spoustu zkušeností, o kterých jsme ani nevěděli, že je můžeme někde získat."

Jako nejtěžší kluci uvedli nedostatek spánku. "Bylo pár kriziček, ale nakonec to nějak šlo," uvádějí všichni tři společně. Do Bruselu se již těší: "Asi těžko si dokáže člověk představit, jaké to je vstoupit do Evropského parlamentu, to prostě není možné každý den, i budova NATO bude zajímavá, teď je krásná a nová, bude to zážitek."

EuropaSecura je unikátní národní soutěž, ve které spolu závodí studenti zájmem o mezinárodní a bezpečnostní politiku České republiky, Evropské unie a NATO, pocházející z celé České republiky. Od pondělí 10. června se sešli ve finálovém kole v Brdech, aby navzájem pod dohledem armádních odborníků poměřili své síly a schopnosti.

Tři nejúspěšnější týmy vyjedou na třídenní plně hrazenou studijní cestu do Bruselu. Tam navštíví mimo jiné instituce Evropské unie a hlavní budovu NATO a seznámí se s odborníky v jednotlivých oblastech evropské a celosvětové bezpečnosti. Do letošního ročníku soutěže EuropaSecura se přihlásilo téměř 1600 studentů ze 14 krajů. Z okresních a krajských kol jich do finále postoupilo 42.

Závěrečná prezentace projektu Příběhy našich sousedů v Dobříši.
Zámek Dobříš ožil příběhy dobříšských sousedů