Co je to mimoděložní těhotenství?
V prvních dnech těhotenství se oplodněné vajíčko dostane z vejcovodu do dělohy, kde zahnízdí v děložní sliznici. Pokud dojde k zahnízdění vajíčka jinde než v dutině děložní, mluvíme o mimoděložním těhotenství. Zdaleka nejčastěji k tomu dochází ve vejcovodu, ve výjimečných případech pak ve vaječníku, děložním hrdle nebo v dutině břišní. Tato abnormalita se objevuje v 0,5 až 1 procentu všech těhotenství. Při mimoděložním těhotenství není možné plod donosit. Vyvíjející se plod obvykle brzy po zahnízdění odumírá nebo se vyvíjí nesprávně. Největším rizikem pro ženu je prasknutí vejcovodu s následným krvácením, které může ohrožovat těhotnou ženu na životě.

Jaké jsou příznaky mimoděložního těhotenství?
Na začátku těhotenství se objevují typické příznaky těhotenství – opoždění menstruace, napětí prsů nebo únava, tenze podbřišku. Těhotenský test je pozitivní. Příznaky mimoděložního těhotenství se objevují kolem 5. až 6. týdne těhotenství. Mezi první patří vaginální špinění či krvácení a bolest v pánevní oblasti, nejčastěji jen na jedné straně. Pokud dojde až k prasknutí vejcovodu s následným krvácením do dutiny břišní, jsou příznaky následující :
– intenzivní ostrá, bodavá bolest v pánvi,
– bolest celého břicha (někdy až do ramen) je následkem dráždění pobřišnice krví
– pocit na omdlení, nevolnost
– šokový stav – slabý puls, bledá opocená kůže
Přítomnost těchto příznaků je signálem k bezodkladnému vyhledání lékařské pomoci či přivolání záchranky. Může se jednat o život ohrožující stav.

Jaká může být příčina tohoto stavu?
Jednoznačně převažující příčinou mimoděložního těhotenství je onemocnění vejcovodu, která vzniká na podkladě:
– prodělané infekce nebo zánětu vejcovodu,
– zjizvení tkáně vejcovodu např. po operaci nebo infekci,
– srůstů po operacích v pánevní oblasti,
– vzácně také vrozené vady gynekologických orgánů
Všechny uvedené případy způsobují omezení průchodnosti nebo neprůchodnost vejcovodu a uhnízdění těhotenství v místě, kde je tato překážka lokalizována.
Riziko mimoděložního těhotenství zvyšují také – otěhotnění při zavedeném nitroděložním tělísku (nehormonální tělísko), prodělání některých pohlavních chorob, např. kapavky nebo chlamydiózy, vyšší věk ženy, některé metody mimotělního oplodnění.

Jak se odhalí mimoděložní těhotenství?
Na mimoděložní těhotenství upozorňuje hlavně anamnéza pacientky – vynechání menstruačního krvácení, vaginální špinění či krvácení a bolestí v podbřišku. Při podezření na mimoděložní těhotenství lékař obvykle odebere krev a nechá vyšetřit hladinu hormonu hCG – opakovaně, obvykle po 48 hodinách. Za normálních okolností hladina hCG za tuto dobu vzroste přibližně dvojnásobně. Při mimoděložním těhotenství, z důvodu neprosperujícího těhotenství hladina hCG za 48 hodin stagnuje anebo stoupne jen minimálně. Vaginální vyšetření lokalizuje místo, které je zdrojem bolesti, a lékař může nahmatat zduření vejcovodu v místě, kde došlo k uhnízdění vajíčka. Potom tu máme ultrazvukové vyšetření, při němž se nedaří zobrazit těhotenství v dutině děložní a naopak může být těhotenství viditelné mimo dělohu – nejčastěji ve vejcovodu (obvykle se to projeví jako ztluštění vejcovodu).

V případě, že je diagnoza potvrzena, co bude následovat?
Mimoděložní těhotenství léčíme operačně nebo medikamentózně (zcela výjimečné a atypické případy). Operační řešení se pak rozděluje na radikálnější – odstranění postiženého vejcovodu nebo konzervativnější – kdy se odstraní pouze uhnízděné vajíčko, a to řezem ve stěně vejcovodu. V Česku je preferovaným způsobem léčby mimoděložního těhotenství ve vejcovodu radikální operace, tzn. odstranění postiženého vejcovodu, a to buď a převážně laparoskopicky (z několika – obvykle ze třech malých řezů) nebo velkou břišní operací. Konzervativní, tzv. vejcovod záchovné operační řešení totiž,významně zvyšuje riziko opakování táto komplikace v dalším těhotenství.

Jak je to s přirozeným otěhotnění po mimoděložním těhotenství?
Přirozené otěhotnění po prodělaném mimoděložním těhotenství je možné, pokud ženě zůstal funkční alespoň jeden vejcovod. Pravděpodobnost opakování mimoděložního těhotenství je u těchto žen vyšší. Ale ani odstranění obou vejcovodů neznamená, že žena nemůže otěhotnět. Tyto ženy mohou využít metody mimotělního oplodnění (IVF), při kterém je vajíčko oplodněno mimo tělo matky a následně je vloženo přímo do dutiny děložní.

Dagmar Čerňanská