Chci se zeptat. Neuvažujete o snížení poplatku za nadstandardní pokoje. Když je matka s dítětem v nemocnici třeba 10 dní, tak částka 3000 Kč je dost veliká.
Souhlasím. Průměrná ošetřovací doba je však 2,9 dne, takže počet uvedených případů, kdy celková suma za nadstandardní pokoj dosahuje několika tisíc, tvoří mizivé procento. Na standardním pokoji se nic neplatí.

Často slýchám, že na dětském odd. je rotavirová infekce, nemohou se nakazit i děti přicházející s jiným onemocněním?
Absolutně vyloučit to nelze. Riziko je však stejné jako ve všech zařízeních s větším počtem osob (kolektivní zařízení). Na dětském oddělení hospitalizujeme i pacienty s virovými záněty zažívacího traktu. Snažíme se takové děti s doprovody umisťovat do pokojů se sociálním zařízením, kde jsou částečně izolováni od ostatních pacientů. Vzhledem ke skutečnosti, že se onemocnění přenáší nejen dotykem, ale i vzduchem, nelze přenosu na jiného pacienta zabránit, ale zvýšenou hygienou a disciplinovaností doprovodů lze nebezpečí přenosu výrazně omezit.

Je v plánu oprava pavilonu, kde je dětské oddělení? Podmínky pro pobyt obzvláště v zimních měsících nejsou komfortní. Okna jsou dosti letitá.
Rekonstrukce dětského oddělení je plánovaná v rámci rekonstrukce celé zbývající části monobloku nemocnice, protože jednotlivá křídla se rekonstruují za plného provozu nemocnice, a proto postupně. Rekonstrukce také závisí na investičních prostředcích. Stav budovy, kde sídlí dětské oddělení, nás trápí stejně jako naše pacienty, nelze jej však řešit jakýmkoliv provizoriem, které by bylo i absolutně ekonomicky neefektivní.

Pokud náš dětský lékař již neordinuje, stále ještě zbývá mnoho času před otevřením dětské pohotovosti. Mohu navštívit s dítětem Vaši příjmovou ambulanci?
Samozřejmě. Je nutné však upozornit, že po pracovní době (15,30 hodin) mají sloužící lékaři dětského oddělení v nemocnici na starost tři oddělení nemocných dětí včetně porodního sálu, takže se může stát, že do zahájení pohotovostní péče (17 hodin) mohou rodiče s dítětem, které nevyžaduje urgentní léčbu, čekat na ošetření i delší dobu.

Nemá nemocnice v plánu vytvořit ordinace specialistů pro děti. Mám na mysli hlavně gastroenterologii, hematologii a zubního lékaře?
O specializované odborné ambulance, zvláště dětskou gastroenterologii, alergologii případně i neurologii v rámci dětského oddělení by nemocnice jistě stála, ale jejich realizace je podmíněna mnoha aspekty, které zatím toto neumožňují – především je to dnes prakticky nemožnost si v současném modelu postgraduálního vzdělávání takového odborníka vychovat, dále na vůli zdravotních pojišťoven tyto druhy péče nasmlouvat a v konečné řadě i na efektivitě (počtu klientů). Péče zubních lékařů o děti nepatří k dětskému lékařství jako takovému. Patří k lékařství zubnímu.

Jak funguje sponzorství na Vašem oddělení? Máte nějaký fond, kam mohou zájemci posílat peníze? Co Vaše odd. teď nejvíce potřebuje a s čím může veřejnost pomoci?

Za každý finanční i věcný dar jsme vděčni. Je možné na základě Darovací smlouvy poskytnout dětskému oddělení věcný nebo peněžní dar, který je pro potřeby dětského oddělení vázán v textu smlouvy. I v této věci nás samozřejmě můžete kontaktovat.

Chci velice pochválit precizní a citlivou práci celého personálu dětského oddělení. Vstřícnost lékařů a sester je nezměrná.
Děkujeme za každý podnět ze strany rodičů. Pochvala potěší a ujistí nás, že jsme na správné cestě, kritická poznámka, není-li známkou zlé vůle, nám pomáhá správnou cestu udržet. Maximální odměnou jsou pro nás všechny, ať to zní jak chce pateticky, rozzářené oči uzdravených dětí.

Čtenáři, nyní posílejte otázky MUDr. Filipu Závadovi, primáři interního odděleníNa další otázky čtenářů Příbramského deníku bude v příštím dílu odpovídat primář interního oddělení Oblastní nemocnice Příbram MUDr. Filip Závada. Posílejte otázky týkající se zdraví či připomínek k oddělení. Své dotazy posílejte na mailovou adresu redakce: redakce.pribramsky@denik.cz, a to do čtvrtečního odpoledne. Odpovědi a reakce primáře Filipa Závady si pak přečtete za týden v Příbramském deníku a také na našem webu.