Program byl připraven takřka na celý den a v sobotu se u památníku vystřídaly tisícovky lidí, kteří se přišli podívat nejen na ukázky vojenské historické techniky, ukázky zásahů profesionálních hasičů nebo v neposlední řadě na vojenskou techniku 13. dělostřeleckého pluku Jince. Na své si přišly především děti, které vojáci pomalu nestačili vysazovat na samohybné houfnice, kde si zblízka prohlížely techniku. Plné ruce práce měli i členové klubů vojenské historie, kteří vozili skupinky dětí v historické vojenské technice.

K dispozici bylo občerstvení v mnoha stáncích a také prodejci hraček a vojenské výstroje. Za den se tu musely vystřídat obrovské davy lidí, které proudily jak směrem k památníku, tak i zpět na parkoviště. Obrovský zájem potvrdil i ředitel Hornického muzea Příbram Josef Velfl, který Příbramskému deníku řekl za hlavní pořadatele akce, že se na placených místech parkoviště otočilo na pět tisíc aut.

Akce, která se poprvé konala v roce 2000, připomíná poslední bojové události války v Evropě z 11. a 12. května 1945. Ve směru od Prahy a z výcvikového prostoru SS na Sedlčansku se tehdy desetitisíce hitlerovských vojáků snažily dostat na jihozápad do amerického zajetí. Ve chvíli, kdy vešly v platnost podmínky kapitulace, Němci museli zůstat stát. Aby nepadli do sovětského zajetí, z nějž měli strach, snažili se probít k Američanům. Ti už nebyli ochotni přebírat další Němce, proto je odrazili a demarkační linii uzavřeli. Německé uskupení uvázlo v tomto prostoru. Proti němu zaútočili vojáci tří ukrajinských frontů Rudé armády, kteří je spolu s Američany sevřeli ze všech stran.

První boje začaly dopoledne 11. května mezi Němci a partyzány. Pak do nedaleké Příbrami dorazili Sověti. Bitva, při níž padly stovky vojáků, trvala od odpoledne do třetí hodiny ranní druhého dne. (kh, čtk)