Deník vám nabízí zaručené recepty, které rozhodně stojí za vyzkoušení. Sestavte si své vánoční menu společně s námi.

Předkrm: vánoční kuba
O staročeském kubovi slyšel snad každý. Málokdo ho ovšem ochutnal. Jídlo, jehož základ tvoří kroupy a houby však ještě před sto lety nechybělo na Vánoce ve většině domácností. Nebylo ovšem součástí štědrovečerní večeře. Bezmasého kubu mívali naši předkové na Štědrý den k obědu. Tradice totiž velela jasně – až do večeře žádné maso! My si připravíme tradičního kubu se slaninou, která mu propůjčí podmanivou vůni.

Ingredience: Jedna velká cibule, 100 gramů sádla, 6 stroužků česneku, 200 gramů sušených hub, 200 gramů slaniny, 500 gramů krup, pepř, sůl, majoránka, drcený kmín.

Postup: Hodinu předtím, než se pustíme do vaření, namočíme houby do vody a necháme odpočívat. Kroupy dáme po propláchnutí vařit do jednoho litru osolené vroucí vody. Abychom nemuseli hrnec hlídat, dáme do vody lžíci sádla. Kroupy se tak na dně nebudou připékat.

Na hlubší pánvi rozehřejeme zbytek sádla a pozvolna na něm osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Ten ovšem dodáme až těsně před odstavením pánve, jinak by nám z jeho chuti mnoho nezůstalo. Následně na cibulku vylijeme houby i s vodou, ve které dosud plavaly. Vaříme zhruba 15 minut. Poté směs smícháme se scezenými kroupami. Směs dochutíme solí a kořením.

Pekáček nebo zapékací misku důkladně vymažeme sádlem a vyložíme slaninou, díky které bude kuba vláčný a šťavnatý. Nádobu následně zaplníme směsí hub a krup. Zbytek slaniny poklademe i na těsto. Zapékáme v troubě při 200 °C asi 40 minut. Kubu podáváme například nakrájeného na úhledné plátky.

Hlavní chod: kapří hranolky
Spousta a spousta rodin svádí boj. Udržíme tradici a připravíme si obalovaného kapra, nebo si raději dáme lososa, protože se nám tradiční česká ryba přejedla? Pokud jste se ještě nerozhodli, možná pro vás máme řešení. Už jste zkoušeli kapří hranolky? Jejich velkou propagátorkou je moderátorka a úspěšná amatérská kuchařka Veronika Kokešová. Ta za svůj blog Menu domů, kde je i recept na kapří hranolky, získala ocenění Blogerka roku.

Ingredience: 600 gramů malých kapřích filetů, olej, 150 mililitrů suchého bílého vína, jedno balení kořenící směsi na ryby, čtyři stroužky česneku, pepř, směs hladké mouky a strouhanky na obalení (v poměru 2:1), citron na servírování.

Postup: Vykostěné kapří filety nakrájíme na hranolky o šířce zhruba dvou centimetrů a vložíme do misky s marinádou. Tu připravíme smícháním prolisovaného česneku, kořenící směsi a suchého bílého vína. Dosolíme podle potřeby. Většina kořenících směsí však obsahuje velký podíl soli, takže slánka nejspíš zůstane nedotčená.

Po důkladném zamíchání, které nám zajistí, že se koření dostalo úplně všude, necháme maso odpočívat. Minimálně půl hodiny, ideálně přes noc. Ryba zkřehne a krásně se rozvoní. Mezitím se můžeme věnovat tetičkám, strýčkům, prarodičům, zkrátka celé rodině.

A jdeme do finále. Maso vyjmeme z lednice a připravíme si mouku a strouhanku v požadovaném poměru. Jednotlivé hranolky ve směsi obalíme a bez milosti každý kousek v ruce pořádně pomačkáme. Jsme připraveni smažit. Olej si pořádně rozehřejeme – smažit budeme krátce a zprudka. Stačí pár minutek z každé strany. Rybí maso bude hotové hned a stačí tak počkat na kůrčičku. Po vyjmutí hotových hranolků z pánve doporučujeme vysušit přebytečný olej papírovou utěrkou.

Elegantní alternativu za obyčejného kapra doporučujeme servírovat s kyselou koprovou omáčkou, která se k rybám hodí všeobecně, a s lehkým bramborovým salátem.

Dezert: měkké perníčky
Tentokrát opomeneme tradiční vánočku, jejíž příprava vyžaduje bezmála výuční list, a podíváme se na léty prověřený recept na perníčky, které jsou měkké hned po vychladnutí a které tak můžete upéct klidně na Štědrý den ráno. Předpokládejme, že na štědrovečerní sladkosti po vydatné večeři stejně dojde až na Boží hod.

Ingredience: 450 gramů hladké mouky, 100 gramů medu, 120 gramů moučkového cukru, 50 gramů másla, dvě vejce, prášek do perníku, lžička koření do perníku, lžička jedlé sody, na polevu 150 gramů moučkového cukru, jeden bílek a pár kapek citrónové šťávy.

Postup: V míse smícháme všechny ingredience a vypracujeme těsto. Pokud přidáváme med, který je zkrystalizovaný, necháme ho rozpustit například ve vodní lázni. Také máslo je vhodné před zapracováním nechat povolit mimo ledničku. O příjemnou vůni a správnou chuť se postará směs perníkového koření, nebo můžete těsně ochutit vlastní variací. Jakmile máme těsto hotové, pomoučíme si pracovní plochu a vykrajujeme požadované tvary. Pokud nacházíte pouze zvířecí motivy, které jste pořídili o Velikonocích, nic si z toho nedělejte. Pokud hostům dostatečně přesvědčivě vysvětlíte, že jde o zvířata, která byla svědkem narození Ježíška v Betlémě, jistě se s vámi přít nebudou. Jsou přece Vánoce.

Vykrájené perníčky umístíme na plech na pečící papír. Před vložením do trouby je ještě lehce přetřeme vodou. Použijeme mašlovačku. Perníčky pečeme na 150 °C dozlatova. Pokud máme troubu vybavenou horkovzduchem, bude to nejvhodnější varianta.

Zatímco se perníky pečou, spojíme v misce moučkový cukr, bílek a citrónovou šťávu a vzniklou zdobící hmotou naplníme igelitový sáček nebo specializované zdobítko. Hotové perníky hned po vyjmutí z trouby pomašlujeme rozšlehaným žloutkem, aby si zachovaly zářivou barvu a lesk, potom necháme zchladnout a studené je zdobíme.