Město koncem roku 2016 ukončilo nájemní smlouvu s provozovatelem klubu podnikatelem Martinem Severou a rozhodlo o jeho celkové rekonstrukci. Ta vyjde město na částku kolem 13 milionů korun. Od konce listopadu 2016 je klub uzavřený a v současné době by měla vrcholit jeho oprava. Radnice proto také vypsala výběrové řízení na pronájem. Podmínkami mimo jiné je minimální roční nájemné 545 000 korun, což je částka kolem 45 tisíc měsíčně, ta podle radnice vychází ze znaleckého posudku a minimálně po novém nájemci požaduje uspořádání tří kulturních, společenských, přednáškových a obdobných akcí minimálně 3x týdně, z toho jedna akce má být minimálně o víkendu. Právě v těchto podmínkách ale mnozí vidí hlavní kámen úrazu. To ostatně potvrdil i příbramský místo starosta Václav Švenda. „Podmínky pro nájemce vycházejí ze znaleckého posudku, ale podle mě nejsou pro případné zájemce příliš atraktivní a zřejmě provozovatele budeme hledat velmi těžce,“ uvedl.

Ilustrační foto.
V Příbrami vlak smrtelně zranil člověka

Podobně se na věc dívá i opoziční zastupitel Vladimír Král, podle kterého město má naprosto nereálné požadavky. „Za těchto podmínek neznám subjekt, který by se do toho pustil. Nechci zpochybňovat posudek, ze kterého se vycházelo, ale podle mě nebyly brány v potaz další okolnosti, jako náklady na personální obsazení, další investice, které nájemce bude mít například s pořízením zvukové aparatury a podobně,“ přibližuje svůj pohled na věc s tím, že městu hrozí, že bude mít opravený, ale prázdný klub za třináct milionů.

Je pravdou, že uvedené podmínky se víceméně shodují s tím, co avizovalo vedením města při uzavření klubu před dvěma lety. Ovšem už tehdy se na ně skepticky díval jeho tehdejší provozovatel. „Podle mě je to naprosto nereálné. Většina Příbramáků pracuje v Praze a vrací se večer a nedokážu si představit, že by ještě po cestě z Prahy šli každý den do Junior klubu na nějakou akci. I kdyby se to rozdělilo na městské čtvrti, že každá bude chodit jeden den, tak je to ekonomická sebevražda. Neumím si představit provozovatele, který by do toho šel, aby tam jeden den byl koncert, další divadlo, pak přednáška…,“ konstatoval k záměru vedení města Martin Severa.

Také členové některých kapel, jenž v klubu bývaly pravidelným hostem, mají své pochybnosti. „Provozovat rockový klub není jen tak, s kapelou jsme jich objeli celou řadu a opravdu jen málokterý z nich je výdělečný. Většinou je provozují nadšenci a rockoví srdcaři,“ říká kytarista skupin Špejbl’s Helprs a Bluevibes Petr Kollert.

Trochu odlišný názor má frontman kapely Pakáš Jarda Frýbert. „Cena mi vzhledem k rekonstrukci z ekonomického hlediska nepřijde přemrštěná, ovšem problém je, že ten klub by se neuživil, ani kdyby nájemné bylo poloviční. Podle mě je jediná šance, že ho bude provozovat město jako kdysi,“ uvádí Frýbert, který v klubu v 90. letech minulého století době, kdy Junior klub spadal pod město, pracoval.

Kdo a zda vůbec bude někdo, kdo populární klub opět otevře, se veřejnost doví v říjnu, protože zájemci mohou své nabídky podávat do 1. října letošního roku.

Ve 14 hodin se všem návštěvníkům otevřely brány pivovaru ve Vysokém Chlumci.
Den pivovaru lákal na exkurze a Wohnouty