Hygienici tam zavítali na začátku tohoto roku v rámci pravidelných kontrol, které se vzhledem k opakovaným problémům v tomto podniku budou nyní konat častěji. Restaurace je nadále v provozu.
Čínská restaurace Hong Kong se specializuje na asijskou kuchyni, jako jsou polévky, předkrmy, saláty, teplé pokrmy či sushi. Pochoutky tam ale nebyly připravovány v souladu s evropskými hygienickými standardy, jak odhalila nedávná kontrola hygieniků.Zveřejněná zpráva poskytla detaily o řadě vad, kdy se ukázalo, že v provozovně není prováděn řádný a pravidelný úklid.
„Silné nánosy mastnoty, prachu a zbytky potravin byly zjištěny na povrchu podlah, stěn a technologického vybavení. Na konstrukci vzduchotechnického zařízení v kuchyni byla dokonce místy pozorována kondenzace mastnoty do kapek stékajících k podlaze,“ píše se v reportu.
Hygienici dále popisují, že část nádobí, jako jsou hrnce a gastronádoby, byla v době kontroly uložena přímo na podlaze pod pracovními stoly. Některé police byly navíc vyloženy silně promaštěnými roztrhanými krabicemi.Hrubá přípravna zeleniny nebyla v době kontroly využívána, protože cestu k pracovnímu stolu blokovaly krabice s menu boxy.
Provozovatel už nedostatky odstranil
Velké nedostatky hygienici odhalili také u uskladnění jídla s limitovanou délkou životnosti. V tomto případě nebyla možnost poznat, jak dlouho byly potraviny uskladněny. Vše bylo navíc uloženo společně s pokrmy zaměstnanců.Krajská hygienická stanice tedy nařídila provozovateli, kterým je společnost Long Hua, aby nedostatky neprodleně odstranila. Následná kontrola pak potvrdila, že tak učinili.
Za tyto prohřešky bude provozovateli nicméně udělena pokuta v řádu několika desítek tisíc korun, navíc zůstane restaurace pod hygienickým drobnohledem. „Kontrola byla provedena v rámci běžného hygienického dozoru. A protože se případě tohoto podniku jedná o opakovaně zjištěné závady, byla restaurace zařazena mezi provozovny se zvýšeným hygienickým dozorem. V praxi to znamená, že kontroly v tomto zařízení budou četnější,“ ujistila mluvčí Krajské hygienické stanice Dana Šalamunová.
Příbramský deník se s provozovatelem restaurace spojil, ten se však k věci odmítl vyjádřit.