Hygienici tam zavítali na začátku tohoto roku v rámci pravidelných kontrol, které se vzhledem k opakovaným problémům v tomto podniku budou nyní konat častěji. Restaurace je nadále v provozu.

Čínská restaurace Hong Kong se specializuje na asijskou kuchyni, jako jsou polévky, předkrmy, saláty, teplé pokrmy či sushi. Pochoutky tam ale nebyly připravovány v souladu s evropskými hygienickými standardy, jak odhalila nedávná kontrola hygieniků.Zveřejněná zpráva poskytla detaily o řadě vad, kdy se ukázalo, že v provozovně není prováděn řádný a pravidelný úklid.

Podoba plánovaného zařízení pro energetické využití odpadu – PECeN Neratovice.
Konec skládek? V kraji se připravují dva projekty na spalování odpadu

„Silné nánosy mastnoty, prachu a zbytky potravin byly zjištěny na povrchu podlah, stěn a technologického vybavení. Na konstrukci vzduchotechnického zařízení v kuchyni byla dokonce místy pozorována kondenzace mastnoty do kapek stékajících k podlaze,“ píše se v reportu.

Hygienici dále popisují, že část nádobí, jako jsou hrnce a gastronádoby, byla v době kontroly uložena přímo na podlaze pod pracovními stoly. Některé police byly navíc vyloženy silně promaštěnými roztrhanými krabicemi.Hrubá přípravna zeleniny nebyla v době kontroly využívána, protože cestu k pracovnímu stolu blokovaly krabice s menu boxy.

Provozovatel už nedostatky odstranil

Velké nedostatky hygienici odhalili také u uskladnění jídla s limitovanou délkou životnosti. V tomto případě nebyla možnost poznat, jak dlouho byly potraviny uskladněny. Vše bylo navíc uloženo společně s pokrmy zaměstnanců.Krajská hygienická stanice tedy nařídila provozovateli, kterým je společnost Long Hua, aby nedostatky neprodleně odstranila. Následná kontrola pak potvrdila, že tak učinili.

Ilustrační foto.
Šest tisíc lůžek v domovech seniorů chce Středočeský kraj rozšiřovat

Za tyto prohřešky bude provozovateli nicméně udělena pokuta v řádu několika desítek tisíc korun, navíc zůstane restaurace pod hygienickým drobnohledem. „Kontrola byla provedena v rámci běžného hygienického dozoru. A protože se případě tohoto podniku jedná o opakovaně zjištěné závady, byla restaurace zařazena mezi provozovny se zvýšeným hygienickým dozorem. V praxi to znamená, že kontroly v tomto zařízení budou četnější,“ ujistila mluvčí Krajské hygienické stanice Dana Šalamunová.

Příbramský deník se s provozovatelem restaurace spojil, ten se však k věci odmítl vyjádřit.