Příkladem může být Pičín. Šest let problémů si plnými doušky „užívá" nájezdy náklaďáků, kteří mají namířeno z Příbrami na Jince a zpět. Výjimkou nejsou ani ostatní obce v okolí. Za to všechno mohou dva rozbité mostky na jinecké silnici. Opravu mostků a silnice kraj slibuje každým rokem.

Těžká doprava se na obci Pičín pořádně podepsala. Místní komunikace patří kraji a obec žádá o peníze na jejich opravu dlouhé roky. A teď, když jsou na kraji problémy, spíš převládá skepse. „Žádost máme podanou, ale může se stát, že nám opět nebude vyhověno," říká starosta Josef Mezera.

Podle informací z kraje, které se nám v pátek podařilo získat, by se mohlo opět blýskat na lepší časy. Pičínským, Hlubošským, Kotenčickým a dalším by se do roka mohlo od kamionů ulevit.

„V současné době je projekt na opravu jinecké silnice dokončen. Podle projektanta je zažádáno o vyjádření dotčených orgánů. Po vydání územního povolení bude následovat stavební řízení, jehož výsledkem je stavební povolení," sdělila Deníku Markéta Vítková ze Středočeského kraje. Vydání stavebního povolení úředníci odhadují na letošní podzim. 

Rathovo obvinění zkomplikovalo situaci obcím, které čekají na peníze

Obavy starostů a dalších lidí, kteří mají pro letošek peníze z kraje schválené, nejsou tak úplně od věci. O peníze sice nepřijdou, ale projekty se mohou pozdržet.

Jako téměř ztracenou naději na lepší stav místních komunikací to vnímá starosta Pičína Josef Mezera. „Těžká doprava nám už roky ničí silnice v obci, které patří kraji. Máme podanou žádost na jejich opravu a může se stát, že opět neprojde. Mě už nic nepřekvapí, tohle řešíme už šest let," říká pičínský starosta, jenž není jediný, kdo bojuje se špatným stavem silnic v obci.

Kauza zamotala hlavu také jineckému starostovi Josefu Hálovi. Jinečtí již řadu let volají po nové, bezpečnější silnici vedoucí přes městys. To se konečně podařilo dotáhnout do konce a v červnu se mělo s rekonstrukcí hlavního tahu přes Jince začít.

„Ve čtvrtek jsem se však dozvěděl šokující informaci, že tento projekt je zatím pozastaven. Na komunikaci má přijít asi deset milionů z kraje a nevím, jak dlouho ten odklad potrvá. My už jsme investovali do inženýrských sítí pod finální komunikaci, nakoupili kanalizační vpusti a kvůli bezpečnějším přechodům jsme také pořídili zábrany pro bezpečnost chodců. Doufám, že rozum zvítězí a tenhle projekt se udělá, vše prošlo schvalovacími procesy," doufá Josef Hála.

Možné zdržení schválených krajských dotací potvrdil Deníku Robin Povšík ze Středočeského kraje. „Pokud jde o již schválené krajské dotace, dojde zřejmě k jejich zdržení, a to v řádu několika týdnů. Aby to lidé špatně nepochopili, o těchto dotacích opravdu nerozhoduje hejtman, ale úřad regionální rady, který pracuje naprosto bez problémů, a dotace, o nichž mluvíme, nebyly nikterak zmanipulovány," vyvrací obavy Robin Povšík.

Podle dostupných informací už ve středu začalo vedení kraje jednat o Rathově nástupci, avšak v tuto chvíli není zatím jasné, kdy by mohlo být jméno nového člověka v čele Středočeského kraje známo. Nového hejtmana chce rada volit v pondělí.

Kauza Davida Ratha očima starostů z Příbramska

Starostové a politici odpovídali na otázky. 1. Jak hodnotíte situaci kolem Ratha? 2. Kdo by ho měl nyní v křesle hejtmana nahradit? 3. Jak vidíte šance ČSSD v krajských volbách?

Jan Michálek, starosta Dolních Hbit.

Jan Michálek,
starosta Dolních Hbit

1. Abych řekl pravdu, mám teď kolem obce takové práce, že kauzu sleduji pouze večer v televizních novinách, takže nemám asi úplně dokonalý přehled. Samozřejmě se jako ostatní občané podivuji nad celou aférou.

2. Otázku nového hejtmana bych nechal na krajských zastupitelích. Jen oni se mezi sebou znají tak dobře, aby byli schopni zvolit schopného a důvěryhodného nástupce.

3. To si netroufám vůbec posoudit. V každém případě kauza musí zákonitě sociální demokraty citelně oslabit.

Josef Mezera, starosta Pičína.

Josef Mezera,
starosta Pičína

1. Nemůžu hodnotit, neznám osobně ani jeho, ani podrobnosti. Je to špatná situace. Dnes ale nemůžeme věřit nikomu a ničemu. Dotace by to ale omezit nemělo. Už jsem jako starosta zažil dva hejtmany a už mě v tomto směru nic nepřekvapí. Problémy s těžkou dopravou u nás v obci se táhnou šest let, máme podanou žádost o opravu místních komunikací.

2. Myslím, že by to měl být někdo z náměstků, někdo, kdo je s činností kraje dobře seznámený.

3. Netroufnu si tvrdit, nemám představu.

Josef Vondrášek, starosta Rožmitálu.

Josef Vondrášek,
starosta Rožmitálu

1. Pokud je pravda věc, co slyšíme, je to pro mne velké zklamání. Nejvíce mě mrzí napadání nesystematické práce Regionálního operačního programu SČ a zneužívání prostředků z EU. To s tím nemá nic společného! Kritika ROPu je vedena nespravedlivě.

2. Místo nového hejtmana by měl obsadit ten, komu dají sociální demokraté důvěru, a tu dali paní Moravčíkové.

3. Krajské volby vyhraje ČSSD, i když s menším náskokem, než se předpokládalo.

Markéta Balková, starostka Hvožďan.

Markéta Balková,
starostka Hvožďan

1. Dostali jsme evropské dotace a zjistila jsem, že kauza na to nebude mít vliv. Samozřejmě, že pokud je krajský úřad bez vedení, je to těžké a pro obce to rozhodně není nic dobrého. Zadržení hejtmana Ratha bych nerada hodnotila. Mám tolik práce, že nad tím ani nemám čas přemýšlet.

2. Místo nového hejtmana by měl podle mne nahradit některý z náměstků.

3. Nevím, šance ČSSD v krajských volbách si netroufám hodnotit.

Josef Řihák, starosta Příbrami.

Josef Řihák,
starosta Příbrami

1. Pokud je pravda to, co se píše v novinách a pokud tyto skutečnosti budou prokázány u soudu, pak je chování bývalého hejtmana samozřejmě nepřijatelné.

2. Hejtmanem by měl být zvolen někdo ze středočeských zastupitelů z řad ČSSD. Připomínám, že nejsem členem krajského zastupitelstva.

3. Bude na voličích, nakolik ocení čtyři roky práce odvedené členy ČSSD, nebo zda se při svém rozhodování nechají ovlivnit bezprecedentním selháním jednotlivce v čele úřadu.