Vznikne zde badatelské centrum za bezmála dvě stě milionů. Veškeré náklady navíc pokryje dotace. Obnova poutního místa vyjde na 191,1 milionu korun, z toho 162,5 milionu korun bude uhrazeno ze strukturálních fondů a zbytek ze státního rozpočtu.

Svatá Hora. Infografika. Dotaci musí vyčerpat do konce roku 2015

Tyto peníze ale musí žadatelé vyčerpat do konce roku 2015. Vzhledem k rozsahu prací jde o šibeniční termín. „Tvrdím, že se to stihne. Poprvé by se mělo kopnout do země na jaře, jako reálný termín bych viděl březen," řekl Příbramskému deníku správce Svaté Hory Jan Traxler.

Celý projekt je zaměřený na stavební a restaurátorskou obnovu. Nově opravené prostory pak budou využívány jako vědecké a badatelské centrum se zaměřením na barokní kulturu. Nebude chybět ani hudební archiv. „Primárně se tedy sbírka bude vztahovat k hudebníkům, kteří měli nějakou spojitost se Svatou Horou. Jedním z nich je například páter Bříza," dodal Traxler.

Duchovní činnost i výstavy

Nově rekonstruované prostory poslouží tedy jak duchovní činnosti, ale stálé výstavní expozici. Budou uzpůsobeny i pro pořádání krátkodobých tematicky zaměřených výstav, kulturních akcí pro široké spektrum návštěvníků a vzdělávacích akcí pro žáky základních a středních škol.

V objektu Probošství by také měly být odstraněny vložené stropy a podhledy a odhaleny původní klenby.

Právě tyto na čas značně náročné práce byly podle nedávného vyjádření radního Ivana Šedivého (ODS) překážkou ve splnění termínu vyčerpání dotací, tedy do konce příštího roku.

„Opravit historické prvky podle památkářů potrvá mnohem déle, než stanovují podmínky dotací," pochyboval Šedivý.

Centrum bude volně přístupné


Příbram. Svatá Hora. „Multivzdělávací centrum by mělo být volně přístupné," uzavřel správce poutního místa.

Příbramská Svatá Hora je nejvýznamnějším a nejstarším mariánským poutním místem v Čechách. Sošku zdejší Panny Marie s Ježíškem vytvořil podle církevní tradice v polovině 14. století arcibiskup Arnošt z Pardubic.

V 16. století byla přenesena do kaple na Svaté Hoře a záhy k ní začala proudit procesí. V roce 1632 se jejím prostřednictvím údajně uzdravil slepý.

O 15 let později se areálu ujali jezuité, kteří v roce 1732 prosadili korunování sošky, což bylo jednou z nejvýznamnějších výsad udělovaných papežskou komisí. V roce 1861 převzali správu Svaté Hory redemptoristé, kteří tam působili až do roku 1950. Znovu se vrátili v roce 1990.