Na Zámečku – Ernestinum bude očekávat příchozí mezi 10. a 16. hodinou. Pak je naplánováno hodinové společné setkání se starosty z regionu, jež však už nebude věnováno individuálním problémům; soustředí se na obecnější témata širšího dosahu.

Menší pauzu v době vymezené pro rozhovory s příchozími přinese doba kolem poledne, kdy hejtmanka zajede do příbramské oblastní nemocnice na předání nového vybavení.

Hned po ránu, ještě před zahájením „úředního dne v regionu,“ hejtmanka v Příbrami zavítá také do hornického muzea, kde se zúčastní křtu knížky Podzemní památky středních Čech. Tu nakladatelství Dokořán vydalo s přispěním kraje – a rozšiřuje knihovničku takto vzniklých publikací připravených autorskými kolektivy pod vedením geologa a klimatologa Václava Cílka.

Poutní cesta Blaník - Říp.
Trasa putování od Blaníku na Říp nabízí nové zážitky

Dosud, od roku 2015, vyšly svazky nazvané Střední Brdy – hory uprostřed Čech, Křivoklátsko – příběh královského hvozdu, Voda a krajina a Žulové krajiny středních Čech. Nejnovější přírůstek představuje nejen jeskynní útvary, ale i místa někdejší těžby surovin.

Ve středních Čechách se přitom v minulosti dobývalo leccos: od zlata a stříbra až po uran – a samozřejmě nelze nechat stranou pozornosti ani uhlí, železnou rudu či třeba vápenec, získávaný nejen v lomech, ale i pomocí štol.

Ilustrační foto
Regiony mají dostat peníze na propagaci: nejčastěji statisíce