Na improvizovaném pódiu, za které mu posloužila kašna na náměstí, ho vystřídal i jeho kolega z Ostravy. Jejich proslovům přihlížela asi padesátka sympatizantů. Přibližně stejný počet lidí z řad novinářů, policistů a zástupců z města postával opodál. Matějný se netajil tím, že byl zklamán z nízké účasti místních a sliboval, že se podobné akce budou opakovat.

„Kapitalismus patří na smetiště dějin a je třeba ho nahradit jiným, společensky spravedlivějším řádem," uvedl ve svém proslovu jeden ze členů skupiny. Radikálové kritizovali i server Romea.cz, který podle nich bagatelizuje trestné činy Romů a rozdmýchává rasovou nesnášenlivost vůči ostatním Čechům. Vystoupili i s kritikou nové vlády nebo nové ombudsmanky Anny Šabatové, která podle nich nehájí práva běžných občanů.

Akci ukončil výzvou pro sympatizanty, aby s nimi šli na pivo do restaurace, kde chtěl probrat i vznik nové strany, kterou údajně zakládá. Cestou je k hospodě doprovázeli policisté.

V okolí sociálních ubytoven naproti nemocnici ZÚNZ v Příbrami se už před polednem začali připravovat na nahlášené shromáždění extremistů romští obyvatelé spolu se zástupci sdružení Konexe. „Máme tady nahlášené vlastní legální shromáždění, rezervaci těchto ulic na nějakou dobu, takže nikdo jiný si tady nemůže nahlásit shromáždění, protože už ho tady máme my," řekl mluvčí sdružení Konexe Miroslav Brož. Sdružení zorganizovalo také diskusi s obyvateli okolních domů nebo aktivity pro děti, aby nebyly traumatizované z případných rasistických útoků. Podle Brože je v příbramské lokalitě poblíž ubytoven problémem, že Romové nekomunikují s lidmi z okolních paneláků, kteří proti nim následně sepisují petice.

Členové sdružení spolu s romskými obyvateli ubytoven na místě vyvěsili transparenty s hesly „Politika sociální integrace selhala", Nenávist není řešení„, "Černí, bílí, spojme síly" nebo „Romská hrdost". Po 15:00 sdružení z místa odjelo do Karlových Varů, kde je podle Brože nahlášena akce radikálů, mimo jiných i z Německa. (red, čtk)