Dukelské náměstí v Dobříši. Veřejně přístupný park plný zeleně, kolem klidná čtvrť rodinných domů. Obyvatelé z okolí nechtějí dopustit, aby jejich klid narušila jakákoli výstavba a sepsali petici se značným předstihem. Zřejmě tuší, co se bude dít. Radní totiž všemi sedmi hlasy odsouhlasili návrh na změnu územního plánu, která by k zástavbě na „Dukeláku" vedla.

„Pokud bude změna odhlasována, není vyloučeno, že na tom místě bude město usilovat o výstavbu bytů pro seniory 
s pečovatelskou službou."Stanislav Vacek, starosta Dobříše

To starosta Dobříše Stanislav Vacek nepopírá, o petici ale prý zatím vůbec nic neví, jak v úterý sdělil Příbramskému deníku. „Pokud je nějaká petice proti zástavbě Dukelského náměstí, tak je zatím proti ničemu. O změně územního plánu bude teprve jednat zastupitelstvo 25. května. Pokud bude změna odhlasována, není vyloučeno, že na tom místě bude město usilovat o rozšíření domu s pečovatelskou službou. Ostatně, všechny politické strany právě tento záměr měly ve svých volebních programech," připomněl starosta Vacek.

Obyvatelé z okolí Dukelského náměstí v petici obhajují zeleň a žádají o její zachování. „…Dobříšská radnice jednostranně upřednostňuje výstavbu a tvrdnoucí beton nad zelení. Děje se tak navzdory závazku Územního plánu Dobříše z roku 2010, který předpokládá revitalizaci tohoto území a ve své koncepci se zavazuje k ochraně a rozšiřování zeleně ve městě. Přitom zahušťování zástavby by vedlo ke snížení kvality života místních obyvatel. Zastavěná plocha měst se stále rozšiřuje na úkor travních ploch se stromy a keři, které jsou pro život ve městě velmi důležité a nenahraditelné. Jednou z nich je například ochlazující schopnost, kdy zeleň působí jako přirozené klimatizační zařízení…" stojí ve výzvě, kterou do redakce zaslala za petiční výbor Jana Vlnasová z Dobříše.

Výzva má přesvědčit zastupitelstvo, aby ukončilo přípravy pro zastavění Dukelského náměstí a uchovalo tyto plochy pro zeleň tak, jak je tomu ve stávajícím územním plánu.