Na nedostatek zájemců o rekreaci si kempy rozhodně letos stěžovat nemohou. Celé léto prakticky nepršelo, naopak bylo slunečno a horko. To se samozřejmě muselo projevit i v návštěvnosti kempů, kterých je na Příbramsku poměrně dost a přestože za necelý týden prázdniny skončí, je v mnohých z nich ještě poměrně živo.

To je například případ kempu Cholín, ve kterém se ještě tento týden rekreuje několik desítek lidí. Především jde o důchodce nebo mládež či několik cizinců. „S letošní sezónou jsem spokojený, jediné, co mě mrzí, že nebudou houby. Kemp je totiž otevřený do října a právě na podzim sem jezdili lidé především kvůli houbám,“ říká provozovatel kempu Ivan Lískovec. Poměrně vyhledávaný je kemp i cizinci, především Němci a Švýcary. „jezdí sem asi proto, že jsme poměrně levní a odtud vyrážejí na výlety,“ dodává provozovatel kempu.

Jeho slova ostatně potvrzuje i znějící němčina od kempových umýváren.

Ilustrační foto.
Bezplatné jízdné ve Středočeském kraji je na startu

Se sezónou jsou spokojeni také na nedalekém Rovišti. Tam je nyní sice prázdno, ale podle provozovatele je objednaných do konce září ještě několik víkendových a firemních akcí. „ S letošní návštěvností jsem spokojený asi na 70 až 80 procent, ale například první týden o prázdninách jsme měli plno a to jsme ani nepouštěli na louku stanaře, protože tu bylo hodně karavanů a chatky všechny plné a mezi ně stany nepouštíme, aby lidé měli nějaké soukromí,“ vysvětluje provozovatel Petr Soukup.

Také na Roviště si letos našlo cestu několik cizinců, především vyznavači cyklistiky z Holandska a Německa. „Přespí jednu dvě noci a jedou zase dál,“ říká Soukup, který kemp provozuje už čtvrtým rokem a snaží se rekreanty přilákat například i jednou za měsíc sobotním grilováním.

Nestěžují si ani provozovatelé kempů kolem Vltavy nad Orlickou přehradou. Přestože je poslední prázdninový týden, tak v kempu Popelíky hned za hrází je poměrně plno. Jeho provozovatelka zprvu příliš mluvit nechce, prý kvůli špatné zkušenosti s novináři, ale nakonec se rozpovídá a i ona je s letošní sezónou spokojená. Akorát jí prý dlouhodobě poškozují články o špatné kvalitě vody na koupání, což podle ní není pravda a už mnoho let je na Popelíkách voda po celé prázdniny dobrá.

V kempech kolem Orlické přehrady většinu rekreantů tvoří majitelé karavanů, z nichž mnozí je mají v kempech postavené nastálo. To je ostatně případ i jednoho z největších a nejznámějších kempů na Trhovkách. Ani zde, ale paní recepční nechce prozradit své jméno, za to ochotně říká, že s letošní sezónou je spokojená. Většinu obyvatel kempu tvoří právě stálí obyvatelé karavanů a mezi rekreanty i letos převažovali spíš Češi. Kemp bude v provozu do konce září a přestože pár lidí bylo mezi karavany a u vody vidět, spíš větší ruch prý bude jen o víkendech.

Na druhé straně jezera je kemp Lavičky. Sem jezdí především stálí návštěvníci a rybáři. Bydlí se tu ve stanech, obytných přívěsech a maringotkách. Je tu stánek s občerstvením a potravinami. Na své si tu přijdou houbaři a nenáročné rodiny s malými dětmi, vstup do vody je písčitý a pozvolný. Ale i v něm je vidět, že sezóna pomalu končí. V kempu jsou už spíš starší lidé a u vody je relativně klid. Nicméně i tady bylo v horkých letních dnech plno.

Zdá se tedy, že provozovatelé kempů si na rozdíl třeba od zemědělců nemohou stěžovat a letošní parné léto spíš vítali. Ve většině z nich se horko nijak negativně na jejich provozu nepodepsalo.

V rámci dvoudenní akce vystoupili například Znouzectnost, příbramští Compromysh, Loco - Loco, Kud
Rožmitálský festival potěšil nejen milovníky piva