Připomene také některé nestory skautingu, tři nucené pauzy v činnosti, ale také krátké vzkříšení, k němuž došlo v roce 1966 až 1970 a obnovení po roce 1989. Za posledních 24 let prošel skauting také mnohými peripetiemi. Po roce 1995 například ukončují svoji činnost některé oddíly a členská základna klesá.

V roce 2002 došlo ke sloučení středisek Zvon a Růže. Vedení se po volbách ujímá středisko Zvon, do kterého středisko Růže vstoupilo. V současné době sdružuje skautské středisko Zvon Sedlčany na 70 členů ve třech oddílech.

„V oddíle old skautů čili kmenu dospělých jsou převážně činovníci. Dva oddíly KOS – dívčí a chlapecký – jsou dětské a pracují v Kosově Hoře. Pravidelné schůzky se konají v klubovně na místním vlakovém nádraží," upřesnil střediskový vedoucí František Zeman, zvaný Prófa, kterého jsme požádali o rozhovor.

Jak skauti na Sedlčansku oslaví 90 let od svého vzniku? Můžete být konkrétnější?
Připravujeme materiály na výstavu, jejíž vernisáž bude v sedlčanském muzeu v pátek 19. září v 18 hodin a výstava potrvá do 19. října. Součástí expozice bude vlajkosláva – sedm oddílových a střediskových vlajek. Ve výstavní síni postavíme také stan s podsadou. Sbíráme dokumenty a obrazový materiál.

Jaké snímky patří k nejcennějším?
To jsou ty, které nám zapůjčila Věra Hrdličková, což je dcera jednoho z nestorů skautingu – bratra Akely Mikánka. Její rodina opatruje album, v němž je prvních dvanáct průkopníků skautingu na svém prvním táboře u Cholína. Akela byl nesmírně poctivý a obětavý člověk, který vedl tábory od roku 1932 a věnoval se skautům i v další éře – po druhé světové válce, kdy začal s dalšími kmety opět tábor rozjíždět. V roce 1950 nastala další nucená pauza do roku 1966. V roce 1970 jsme zase dostali příkaz, abychom všechny stany a majetek, které jsme pracně získali, opět odevzdali pionýrům.

Co nyní připravujete?
Vydali jsme také pro naše členy vlastní nástěnný kalendář. Na některé zlomové události upozorňuje publikace, kterou právě dokončujeme. Příznivce skautingu bych rád již nyní pozval také na Skautský den na základnu na Červeném Hrádku. Program začíná v sobotu 4. října v deset hodin a právě nyní jej dolaďujeme. V pátek 29. srpna máme střediskovou radu, kdy musíme mít ve všem úplně jasno.

Jak hodnotíte KOSy v Kosově Hoře?
V Kosově Hoře je dlouhodobým vedoucím Jirka Čihák řečený Pedro, který to opravdu s dětmi umí. Dívčí a chlapecký oddíl často spolupracují a pořádají během roku jednodenní i víkendové výpravy, akce pro sebe i veřejnost a především letní čtrnáctidenní tábor.

Jak funguje skautská základna na Červeném Hrádku?
Pozemek má pronajatý od majitele zámku pražská rada Junáka, která areál spravuje. Junák základnu na různé akce dál pronajímá – například našemu středisku na zmíněný Skautský den. V brožuře také připomínáme, že na pozemku barona Jana Mladoty začali stavět budovy katoličtí skauti, a to už v roce 1939.

Marie Břeňová