"Máme další ohnisko ptačí chřipky, je to zase Blatenská ryba. Tentokrát to bude komplikovanější. Jsou tam výkrmové kachny, těch je přes 3000, pak nějaké zástavové, zastavujeme líheň," řekl Kouba. Dodal, že chovů postižených ptačí chřipkou je v Blatné víc.

Přečtěte si: Zeman: Sobotkovo znovuzvolení nemusí být v tajné volbě tak jasné

Jednatel společnosti Blatenská ryba Jiří Blaha řekl , že nové ohnisko je přímo v Blatné. Podle veterinářů jde o čtyři haly. "Kmenové a chovné kachny kolem 3600 kusů, vedle taky kolem 3000 kusů, pak sedm tisíc menších, čtrnáctidenních a pak celá líheň, kde je kolem 70.000 vajec, něco je nalíhnuté, to se včera (v neděli) stoplo. Ale ještě to nemáme spočítané, kolegové tam teď dělají místní šetření, připravujeme s legislativci nařízení a rozhodnutí," řekl Kouba.

O víkendu potvrdili veterináři ptačí chřipku ještě u volně žijící volavky v Třeboni. Mrtvé ptáky sbírali o víkendu také jihočeští hasiči. Šlo o volavky, kachny a labutě ve Vodňanech, Volyni, Kleci u Jindřichova Hradce i v Táboře. U těch ale není jisté, zda zahynuli kvůli ptačí chřipce.