Ještě v zaměstnání, které Charitě předcházelo, Dáše onemocněla maminka. „Měla jsem maminku doma dva měsíce a starala se o ni," vzpomíná Dáša na dobu, kdy se s maminkou vzhledem k její nemoci musela navždy rozloučit. Za rok nato se starala o bratra, který také skonal. Osud se s Dášou nemazlil a po dalším roce ji po delší nemoci připravil o manžela. „Tak jsem se dala touhle cestou. Vím, že těmto lidem nepomůžu, ale třeba jim můžu malinko život prodloužit a zpestřit. Jsou vděčni za každé pohlazení, za každé hezké slovo, za legraci. O to jsem se snažila i u mojí rodiny, ale zachránit jsem je nedokázala," vypráví Dáša. Logo projektu Řád srdce.

Zkušenosti z domova ji tak dovedly do Farní charity, kam ji před třemi lety doporučil pracovní úřad. Samozřejmě po rekvalifikaci, za kterou dojížděla do Prahy. Po úspěšných zkouškách se dostala k Charitě.

V péči o klienty denního centra Dáša staví na vstřícnosti, kontaktu, vlídném slově. „Každý by to asi nemohl dělat. K tomu musíte k těm lidem něco cítit. Chodím za nimi ráda," svěřuje se pečovatelka z denního stacionáře Farní charity.

Práce s lidmi bývá často po psychické stránce dost vyčerpávající. Odchod klienta, úmrtí… Stalo se už někdy, že by to Dáša Flachsová chtěla vzdát? „Nejhorší vždycky bylo, když jsem si na někoho zvykla a ten dotyčný odešel. Docela mě to vždycky vzalo. Zasáhne mě to, ale takové emoce nesmíme dávat najevo."

Dáša Flachsová se sice v první řadě věnuje klientům denního centra, ale občas se stane, že musí služebně za klientem domů na „celý" den. Udělat snídani, svačinu, oběd, postarat se o hygienu. Kde bere sympatická pečovatelka energii, když ji rozdává mezi ostatní?

„Nemusím nikde čerpat sílu, zatím mi ji dodává právě tahle práce," usmívá se. žena, matka tří dospělých dětí a babička jednoho vnoučete. „Myslím si, že se jednou děti o mě dobře postarají, že jsem je vychovala dobře. Snad by mě nikam neodložily," doufá Dáša Flachsová.

Kromě práce se věnuje hudbě a tanci. „S manželem jsme nevynechali ples ani zábavy. I tady tancuju," ukazuje do místnosti, kde to prý občas s klienty „roztočí". Svou práci vzhledem k legraci a zábavě nepovažuje za jednotvárnou a snaží se neustále o nějaké změny a překvapení, aby bylo veselo.