Je otcem šesti dětí a dědečkem deseti vnoučat. Profese jej naučila rozdávat svůj čas ostatním a ještě zvládá fungovat jako Zleva František Polák, náměstek okresního sdružení příbramských hasičů, velitel příbramských profesionálních hasičů Jarmil Soukup, starostka Hvožďan Markéta Balková a Stanislav Tůma, jednatel hvožďanských dobrovolných hasičů.rožmitálský zastupitel.

„Někdy je to na úkor rodiny. Jsem rád, když se mi povede někomu pomoct, někomu udělat radost buď v soukromí nebo ze strany hasičů," říká František Polák, jenž v současnosti vyjíždí do terénu jako velitel JPO II v Rožmitále pod Třemšínem pomáhat v nejbližším okolí, ale i ke složitějším případům na příkaz krajského střediska v Kladně. Profesi se František Polák věnuje víc než padesát let.

Dostavil se u něho za tu dobu profesní krize? „V začátcích, kdy jsem vyjížděl k nehodám, při nichž byly zraněné děti a přiletěl pro ně vrtulník, všechno se to ve mě třáslo. Ale je to zaměstnání a takový moment, že bych toho chtěl nechat, jsem neměl. Spíš jsem se utvrdil v tom, že je potřeba tuhle činnost dělat dál. Vidíme, jaká je situace, na těch silnicích je to nejhorší. Jestli ale ve mě něco zanechává stopy, tak pohled na zraněné děti," vypráví hasič, jenž má živě 
v paměti i několik vážných požárů.

Vypjatých situací při požárech bylo za éru Františka Poláka u hasičů víc, ale na jeden přeci jen poukazuje. „Ještě když jsme měli služebnu Na Marii, nesloužilo se v tolika lidech. Bylo nás tam asi pět a vyjeli jsme na požár dopravníkového pásu na tehdejší Důl Anna. Dole byli zasahující hasiči s velitelem a já nahoře byl jako strojník. Obrovskej dým a já jediný, co jsem mohl, dodávat dolů vodu, aby se kolegové mohli bránit žáru. Když odtamtud kluci vylezli, byl jsem šťastnej. Nevěděl jsem v ten moment, co s nima je," vzpomíná František Polák na dobu, kdy se z požárního hasiče postupně dostal do velitelských funkcí, které vykonával do konce své éry u hasičského záchranného sboru tehdy v Příbrami.

O Františku Polákovi vypovídá i hasičské muzeum v Rožmitále, nebo spíš o jeho hasičském „podkoníčku". Od roku 1982 se zajímá o historickou hasičskou techniku od vlaječek, sekyrek, přileb a sbírá vše, co se k historii hasičů váže. Začal s tím v roce 1969, kdy se zúčastnil hasičské soutěže v Sedlčanech k výročí založení sboru.

„Tehdy jsem dostal vlaječku a když mě to sbírání v 80. letech chytlo, byla startovacím počinem. Sbírka vlaječek se začala rozrůstat, mám jich kolem pěti set, brožurky a další věci. Jezdil jsem s tím po výročích, skladoval různě v bednách a exponáty zrovna nepřibíraly na kráse. Tak jsme se dohodli se starostou, že by bylo dobré je dát někam, kde je uvidí vícero lidí. V roce 2010 bylo otevřeno Podbrdské muzeum v Rožmitále a od té doby jsem o začal uvažovat docela vážně, že by bylo dobré založit muzeum hasičstva. Dostal jsem podporu od města a začali jsme s přípravou. V roce 2012 bylo Muzeum hasičstva slavnostně otevřeno. Od té doby muzeum funguje v bývalé galerii. Kdo chce, může se přijít pokochat tím, jak dříve byli hasiči vybaveni a dovědět se něco o hasičích v okolí," dodává František Polák.