Je to právě vztah k Chotilsku, co vás vedlo k boji proti těžbě zlata, která v okolí Chotilska hrozila (hrozí)? Jaká je nyní situace ohledně těžby zlata?
Myslím, že je přirozené, když se snažíme mít kolem sebe, kde žijeme, hezké věci. Musím říct, že já si život bez přírody dnes už ani nedovedu představit. I když poměrně hodně cestuji, vždy se těším na víkendovou procházku lesem, a to za jakéhokoliv počasí. Proto, když jsem se dozvěděl, že po letech opět ožila myšlenka na vytěžení zlata na Mokrsku, a po seznámení se s možnými způsoby povrchové těžby a především jejími důsledky, nebyla pro mne jiná volba, než se v rámci svých sil zapojit do odporu proti těžbě zlata. Popsat aktuální situaci kolem těžby zlata by vyžadovalo podrobnější rozbor, ale určitě se nám podařilo vysvětlit veřejnosti možné negativní důsledky pro nás všechny. Snad také díky tomu byla na Ministerstvu životního prostředí zamítnuta žádost těžařů na stanovení území pro průzkum.

Popište prosím, kdy a za jakých okolností jste se stal předsedou občanského sdružení Veselý Vrch. Řád srdce
Ani ve snu nás nenapadlo, když jsme před asi tak deseti roky s několika nadšenci sdružení zakládali, že by jednou z jeho hlavních náplní měl být odpor proti těžbě zlata. Pořádáme tradiční drakiády, dětské dny, předvánoční setkání u betléma, podílíme se na organizování různých sportovních a kulturních akci v okolí, na jaře příštího roku začneme pořádat fotografické kurzy pro veřejnost. To až později se díky obětavým lidem na Chotilsku vytvořil jakýsi akční výbor, kterému naše sdružení poskytlo zázemí. A musím říct, že tak profesionální přístup by nám mohla závidět leckterá renomovaná agentura. Organizování besed s občany, odborné články, semináře s Poslanecké sněmovně, návštěvy u hejtmana či na ministerstvech, besedy s ekology v zahraničí atd. Chtěl bych touto cestou poděkovat všem nadšencům, kteří věnovali a věnují desítky hodin svého volného času ochraně přírody kolem nás.

Na které úspěchy a akce jste v rámci činnosti pro zachování přírody hrdý?
Pan starosta obce Chotilska Jiří Šťástka každoročně pořádá poslední den v roce pěší výšlap k rozhledně Veselý Vrch, což je právě ten vrch, který by v případě těžby zlata vzal za své. V loňském roce jsme se domluvili, že vyzveme každého účastníka, aby si vzal s sebou zlatý vánoční řetěz. Každý přiložil ruku k dílu a rozhlednu jsme symbolicky zamkli více než pět set metrů dlouhým navázaným řetězem. Byla to příjemná atmosféra pro všechny.

Vaši přátelé tvrdí, že jste za to, co všechno jste udělal pro Chotilsko, úžasný bojovník a skvělý člověk. Zejména v politice není jednoduché pro slušné lidi obstát. Prožil jste ohledně boje proti těžařům někdy pernou chvilku, kdy jste si řekl, že máte chuť se svou snahou skoncovat?
Myslím, že všichni přemýšlíme, zda to, co děláme, děláme dobře, zda to třeba nedělat jinak. To je přirozené. Ale celkem vzato bez odporu proti těžbě zlata na Mokrsku bych se asi nikdy nepodíval do šatny pana Zdeňka Svěráka, který nás pozval do Žižkovského divadla Járy Cimrmana. Mimochodem vážím si podpory všech občanů, ale poděkování pana Svěráka hřeje přeci jenom tepleji. Jinak bych chtěl zdůraznit, že principiálně nejsme proti těžbě. Jde o to, jaké jsou dostupné technologie, v jakém prostředí by těžba probíhala a jaké by měla důsledky pro nás všechny. V případě Mokrska, jeho polohy a na základě již hotových průzkumů fakta hovoří jasně, jsme proti jakékoliv těžbě.

Vaše jméno stojí za akcí Dobrá nálada nad zlato. I když je to akce určená pro zábavu, odehraje se při ní třeba i vážné politické jednání, které vede k vašemu cíli? Co je nejnáročnější při přípravách na akci?
Nejnáročnější při přípravě akce je odhadnout počet návštěvníků, který je vzhledem k tomu, že se jedná o venkovní akci u Mokrska, velmi závislý na počasí. To ostatní je už jen otázka investovaného času a mnohdy i peněz. Chtěl bych touto cestou poděkovat obci Chotilsko, která nás velmi podporuje.

Jste člověk s mnoha zálibami: stavařina, fotografování, sport, příroda, cestování…nechystáte se vydat knihu? A poslední otázka: mohou se přátelé Středního Povltaví těšit na třetí ročník výše zmíněné akce pod Veselým Vrchem?
Tak jednu knihu Krásy Chotilska jsem už vydal, a těší mne zájem veřejnosti. Dokonce jsem obdržel poděkování až z New Yorku od pana Jiřího Suchánka, majitele české restaurace Zlatá Praha. Před mnoha lety jako osmnáctiletý totiž na Slapech začínal svoji profesní kariéru, a krásnou přírodu, na kterou rád vzpomíná, si tak mohl oživit. Třetí ročník akce Dobrá nálada nad zlato se pod Veselým Vrchem uskuteční v sobotu, 7. května 2016 od 17:00 hodin na stejném místě jako předchozí ročníky. Tentokrát ho připravujeme v duchu neformálního potlachu. Zvu samozřejmě všechny.