K některým změnám už dokonce došlo. V prvních týdnech vládnutí noví radní odvolali z pozice ředitele pečovatelské služby Ivana Šedivého, bývalého místostarostu. Ten byl ve vedení pečovatelské služby od roku 2002.

Odvolání ředitele pečovateláku

Ivan Šedivý. A důvod? „Pan doktor Šedivý tady dlouhá, předlouhá léta v podstatě držel v ruce všechny nitky, ke všem důležitým zakázkám a rozhodnutím, která se týkala spravování majetku. Z toho důvodu nepovažuji za rozumné, aby mohl za tyto nitky tahat dál," vysvětlil svůj postoj již dříve starosta Příbrami Jindřich Vařeka.

Starosta také neskrýval obavy, že i z postu ředitele pečovatelské služby by Šedivý mohl mít na řadu významných jednání vliv.
Některé důvody odvolání byly podle Šedivého podle směšné, plánovaná reorganizace pak nesmysl. „Situaci to jen zhorší. Způsob, kterým se likvidují političtí oponenti mě ale mrzí," dodal tehdy Šedivý.

Sloučení organizací do centra

Další významnou změnou je i vznik Centra zdravotních a sociálních služeb. Místo několika příspěvkových organizací totiž vznikne jen jedna, přičemž do této organizace bude spadat azylový dům, městské jesle, rehabilitační stacionář i záchytná stanice.

„Tak budeme mít možnost sáhnout na dotace, na které by si jinak žádná z těchto příspěvkových organizací sáhnout nemohla," objasnil už dříve starosta Jindřich Vařeka. Hlavní důvod však podle něj je, aby vzrostla úroveň poskytovaných terénních služeb.

Fungování pečovatelské služby

Dřívější vedení pečovatelské služby kritizovala místostarostka Alena Ženíšková. „Není tam zajištěna dostatečná péče pro klienty a bohužel jsou i stížnosti od veřejnosti, že v odpoledních hodinách tam není zajištěna jak pečovatelská, tak zdravotní služba," řekla. A jak tedy bude nyní fungovat Pečovatelská služba a Domov seniorů?

Pečovatelská služba města Příbram bude poskytovat servis občanům v celkem pěti domech s pečovatelskou službou (DPS), jednom Domově seniorů a přímo u klientů v jejich domácím prostředí.

Ilustrační fotoV domech s pečovatelskou službou je k dispozici více jak 300 bytů. Zde může klient využívat nejenom pohodlného bydlení, ale především všech pečovatelských služeb, které mu umožní kvalitnější život, pokud je zdravotně nebo sociálně hendikepován.
Nejčastěji se poskytují služby jako asistence při osobní hygieně, rozvoz jídel a podávání stravy, nákupy, lehký úklid, doprovod k lékaři nebo na úřady, dohled nad klientem a další.

Pokud to sociální situace nebo zdravotní stav vyžaduje, má občan ve věku starobního důchodu možnost ubytování v Domově seniorů. Ten sídlí na Březových horách a umožňuje poskytovat sociální služby 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Pro klienty je zajištěna i pravidelná zdravotní péče.
Celkem pracuje ve všech organizací města, které poskytují tyto služby, bezmála 100 zaměstnanců. Jsou mezi nimi zdravotní sestry, sociální pracovníci, pečovatelky, kuchaři, pracovníci provozu, řidiči a další pracovníci.

Alena Ženíšková, místostarosta Příbrami. „Poskytování sociální a zdravotní péče má v Příbrami bohatou a dlouholetou tradici. Péče o potřebné je jedním z ukazatelů vyspělosti naší společnosti. Rozhodně v této činnosti budeme pokračovat a připravované Centrum zdravotních a sociálních služeb, kam budou zahrnuty všechny služby tohoto typu, přispěje k jejich dalšímu rozvoji a rozšíření", uvedla místostarostka Alena Ženíšková.

Úspora peněz, nulový rozpočet

Společně s přípravou nové koncepce se revidují současné podmínky a zásady přidělování bytů s pečovatelskou službou a v Domově seniorů tak, aby je mohli využívat ti, kteří to potřebují nejvíce.

Cílem je podle starosty nejen zlepšení nabídky služeb, ale i úspora peněz. Vařeka také poukázal na skutečnost, že jenom provoz pečovatelského domu stojí nyní město ročně 15 milionů korun. Výhledově by se podle něj měl pečovatelák díky reorganizaci dostat na nulový rozpočet.

Dosazování známých do centra

Některé služby by nově mohly být účtovány zdravotním pojišťovnám, což dosud nešlo. Dosavadní ředitelé příspěvkových organizací se stanou vedoucími jednotlivých organizačních složek, platově by podle Vařeky nemuseli nic poznat.

Josef Řihák, příbramský zastupitel za ČSSD.Zřízení centra ale kritizuje zastupitel Josef Řihák, bývalý starosta. „Myslím, že změna, kterou nyní přichystalo nové vedení města v rámci sociálních služeb, povede pouze k tomu, aby si vedení radnice dosadilo do čela této organizace své lidi. Bude nyní zajímavé sledovat, kdo vyhraje výběrové řízení. I proto také vedení radnice potřebuje udělat změnu organizačního řádu, aby se zbavilo některých nepohodlných úředníků a na vytvořená místa mohlo dosadit své sympatizanty a známé," zmínil Řihák.