Místostarosta Sedlčan Miroslav Hölzel připustil, že takové případy existují i na sedlčanských školách. A organizace sází právě na spolupráci s kantory, aby se o případech, které vyžadují okamžitou pomoc, dozvěděla. „Rodiče se totiž za svoji finanční situaci mnohdy stydí," uvedl místostarosta a připomněl, že hlavní náplní této organizace je pomoc ženám v nouzi.

Konstatoval, že ředitelé řešili také problém placení školních klubů a družin, kdy někteří rodiče argumentovali, že nemají dostatečné příjmy. Prováděcí vyhláška navazující na školský zákon umožňuje řediteli v těchto případech poplatky buď prominout nebo zmírnit. U obědů však poplatky ředitelé odpustit nemohou.

Potvrdil to i Jaroslav Nádvorník, ředitel 2. ZŠ Propojení Sedlčany a předseda školské komise. „Kromě toho školní jídelna 1. i 2. ZŠ Sedlčany jsou právními subjekty a jejich statutární zástupci, kterými jsou vedoucí školní jídelny, tuto problematiku řeší." Také vysvětlil, jak placení prostřednictvím nadace funguje v praxi: „Rodiče peníze do ruky nedostanou. Žádost o úhradu podají v jídelně, vedoucí jídelny ji zpracuje a odešle nadaci. Pokud je žádost vyřízena kladně, pošle nadace částku za obědy pro žáka na celý rok dopředu rovnou na účet školy."

Ve 2. ZŠ Sedlčany vytipovali třídní učitelé již čtyři rodiny, které jsou podle jejich mínění ve stavu finanční nouze. „Jedna rodina by pomoc ráda přijala, dvě poděkovaly s tím, že situaci zvládnou samy a jedna rodina se zatím neozvala," bilancoval ředitel školy. Poukázal zároveň na to, že někdy ale hladoví děti z jiného důvodu. „Rodiče sice dostatek peněz mají, ale jejich prioritou jsou automaty, alkohol nebo cigarety. Do zoufalé situace se tak dostávají sami," dodal Jaroslav Nádvorník. Marie Břeňová