Seriál o podnožích

MM 106 – jabloňová podnož středního růstu. Stromy naštěpované na této podnoži se růstem blíží podnoži M 7. Je vhodná pro nízké tvary jabloní. Plodit začíná velmi záhy a sklizně rychle narůstají. Plodí pravidelně, bohatě a patří po této stránce k nejzajímavějším podnožím. Koření velmi hluboko, stromky dobře kotví v půdě. Na stanovišti stromky vydrží přibližně 25 let. Pro rychlý nástup do plodnosti a vysoké výnosy je vhodná jak pro zahrádkáře, tak i pro intenzivní výsadby.

Dostatečná závlaha
Zvláště nově zasazeným rostlinám, které ještě nejsou dostatečně zakořeněné a nemohou čerpat vláhu z větší hloubky, je v případě suchého počasí nutné dopřát dostatečnou závlahu.

Cibuloviny
U odkvétajících cibulovin, především u tulipánů a narcisů odstraňujeme odkvetlé květy, aby se rostliny nevyčerpávaly tvorbou semen. Zatahujícím cibulovinám ponecháme listy tak dlouho, dokud nezačnou zasychat.

Letničky a skalničky
Nastává nejvhodnější doba pro výsadbu předpěstovaných letniček. Z důvodu rizika pozdních jarních mrazíků je vysazujeme až po 15. květnu. Ošetřování skalniček nyní spočívá především v pletí, opatrném přihnojování a občasné zálivce.

Puchrovitost švestek – houba přezimuje ve formě mycelia ve větvích s nemocnými plody. V následujícím roce mycelium prorůstá stopkami do dalších mladých plodů švestek. Napadené plody se pokrývají bílými povlaky a silně se deformují, nedozrávají a nejsou chutné. Větve s přítomností nákazy bývají ztlustlé a pokroucené. Vývoj choroby je závislý na klimatických a půdních podmínkách stanoviště. Pro šíření jsou příznivé vlhké dny během jara a léta a kyselé půdy. Mechanická ochrana: odstranění a likvidace napadených plodů a větví. Chemická ochrana: Kocide nebo Champion.

V tomto období je i důležitá ochrana proti houbovým chorobám, jako jsou strupovitost a padlí na jádrovinách. Řez ořešáku vlašského provádíme v období, kdy nové přírůstky dosahují 10 až 15 centimetrů. V této době řezné rány nejméně slzí a do konce vegetace se na řezných ranách vytvoří největší zával. Rány hned po řezu zahladíme ostrým nožem, ošetříme latexem s přídavkem Kuprikolu. Petr Kumšta