Seriál o podnožích

Gisela 3 – třešňová podnož, která redukuje růst stromů v porovnání s ptáčnicí přibližně o 40 až 70% v závislosti na naštěpované odrůdě. Množí se v podmínkách in vitro. Zatím nebyly zjištěny problémy srůstnosti podnože k některým odrůdám. Kořenové výmladky se vyskytují vzácně. Stromy na této podnoži velmi dobře plodí a do plodnosti nastupují brzy. Jejich větve jsou nasazovány v tupých úhlech. Je hodně náročná na půdní podmínky, závlahu a obdělávání půdy. Doporučuje se pro velmi intenzivní výsadby.

U ovocných stromů ukončujeme probírku husté násady jablek, hrušek, broskví, meruněk a případně i drobnějších peckovin. Probírkou plodů zajistíme to, že nám stromy pokvetou i v příštím roce a budeme mít tak pravidelnou plodnost. Po probírce plodů ovocné stromy důkladně zalijeme.
Odstraňujeme vlky na přeroubovaných a bujně rostoucích stromech. Koncem měsíce ohýbáme letorosty u štíhlých vřeten a palmet. Sklízíme rané třešně a jahody, koncem měsíce začínáme sklízet rané odrůdy rybízu, angreštu a malin. Ukončujeme přihnojování ovocných stromů rychle působícími hnojivy. V chudých půdách se osvědčuje závlaha vodou s rozpuštěnými kombinovanými nebo jednosložkovými hnojivy.

Nastýlkou půdy pod korunami stromů vhodným organickým materiálem (tráva, drcená kůra, štěpka z dřevin atd.) v půdě déle udržujeme potřebou vlhkost.

U nově vysazených rostlin vinné révy a u dvouletých až tříletých keřů odstraňujeme koncem měsíce rosné kořínky. Vyštipujeme zálistky, zvláště důkladně u keřů vedených na hlavu a v hustších výsadbách. Podle potřeby půdu ve vinici kypříme a révu před květem a po odkvětu přihnojujeme hnojivými roztoky, mladé sazenice s přídavkem ledku. Postupně sklízíme rané zeleniny, po jejich sklizni využijeme záhony k pěstování pozdních a krátkodobých zelenin.

Koncem měsíce a počátkem července vysazujeme ostatní pozdní košťáloviny a pór. Pro pozdní sklizeň sejeme na záhony salát a na výsevní záhon rané kedlubny pro předpěstování sazenic. Petr Kumšta