Seriál o podnožích

Pi-KU 1 – třešňová podnož, která má v porovnání s ptáčnicí slabší růst stromů o 20 až 40%. Není vhodná do těžkých půd. Stromy na této podnoži mají vysoké úrody a dobrou velikost plodů. Dobře kotví v půdě. Podporuje vodorovné nasazení větví. Množí se velmi dobře bylinnými řízky. Je vhodná i pro višně.

Letničky nyní především vyžadují dostatečnou závlahu, přihnojování, okopávku a pletí. Intenzivnější kvetení podpoříme soustavným odstraňováním semeníků. Platí to hlavně u hledíků, měsíčků, aksamitníků, třapatek apod. Třapatka (Echinacea purpurea) patří nejenom mezi významné léčivé rostliny, ale také mezi záhonové trvalky. Rostliny kvetou nepřetržitě téměř během celého léta. Abychom je v tomto podpořili, odstraňujeme staré odkvetlé úbory v době, kdy zasychají jazykovité květy po obvodu úborů. Řez provádíme hluboko pod prvním rozvětvením, kde většinou již prorůstají další stonky nesoucí poupata. Pokud je celý stonek již odkvetlý a žádná poupata se netvoří, odstraníme ho až u země nad listovou růžicí.
Červenec je nejteplejší měsíc v roce, a proto je nutné v době suchého počasí některé dřeviny zavlažovat. Z jehličnanů to je např. jedle, smrk sivý a jedlovec. Z listnáčů jsou za závlahu vděčné bříza, lýkovec jedovatý a většina rododendronů a azalek. Před závlahou obnovíme u těchto keřů závlahovou mísu.

Záhony jahodníku ponecháme pro příští rok okopeme, zavlažíme, pohnojíme Cereritem a pro zlepšení zdravotního stavu celý porost seřízneme ve výšce asi 7 cm, tak abychom nepoškodili srdíčka rostlin. Zakládáme nové porosty jahodníku. Tříleté výsadby rušíme a záhony využijeme pro pěstování pozdních zelenin nebo je osejeme rostlinami na zelené hnojení.

Tyčová rajčata vyvazujeme k oporám, vyštipujeme postranní výhony a provádíme ochranu proti houbovým chorobám, přednost dáváme bio přípravkům např. Alginure. Petr Kumšta