Seriál o podnožích

P-HL-A – tato třešňová podnož má ve srovnání s ptáčnicí růst naštěpovaných stromů přibližně o 60% slabší. Koření mělce, proto stromy vyžadují trvalou oporu. V porovnání s ptáčnicí do plodnosti nastupuje velmi brzy a plodí velmi dobře. Tvoří četné kořenové výmladky. Stromky na této podnoži jsou odolné k zimním mrazům. Afinita s naštěpovanými odrůdami je velmi dobrá.

Broskvoně a jádroviny s bohatou násadou plodů za sucha vydatně zavlažujeme. Podnože očkujeme obvykle od poloviny července do konce srpna. Většinou očkujeme podnože v prvním roce po výsadbě. Při očkování v létě vyraší očko až na jaře, proto se této metodě říká očkování na spící očko. Očkujeme v době letní mízy, nejlépe za teplého a slunečného počasí, kdy se naříznutá kůra lehce odchlípne od dřeva a očka dobře přirůstají. Některé podnože brzo ztrácejí mízu, a proto je očkujeme nejdříve. Nejprve očkujeme peckoviny (slivoně, žilienky, semenáče švestek, meruňky a broskvoně), pak jádroviny a na konec myrobalán a mahalebku. Je-li delší dobu před očkováním sucho, podnože vydatně zavlažíme, aby měly dostatek mízy. V teplých oblastech i jinde za teplého počasí chráníme jablka a slivoně proti obalečům. Nejlépe je se řídit pomocí signalizace feromonového lapače. Po výrazném náletu škůdce provedeme ochranu přibližně po týdnu, nejlépe za použití bio přípravku Madex.

Zatažené cibuloviny a hlíznaté květiny vyjmeme ze země a uskladníme na suchém a vzdušném místě. Nezapomeneme je označit, abychom předešli záměnám v následující vegetaci. Po zaschnutí odstraníme staré slupky a ponecháme v klidu, nejlépe při teplotě okolo 20 °C, až do doby nové výsadby. Je ideální období pro rozvoj padlí na listech některých okrasných keřů, např. tavolníku, dřišťálu, javoru, mahonie a jiných. V případě silnějšího výskytu bílého povlaku na listech a výhonech tyto části odstraníme a poté provedeme ošetření rostlin vhodnými fungicidy.

Ve sklizňovém období okurek potlačujeme rozvoj plísně okurkové postřikem bio přípravku Alginure, který má nulovou ochrannou lhůtu. Omezit výskyt plísně okurkové lze vertikálním vedením porostů okurek na opoře. Petr Kumšta