Něco pro zdraví – Kiwi pomáhá udržovat normální tělesnou teplotu i zdravé plně funkční klouby. Stimuluje látkovou výměnu, posiluje organismus a zklidňuje při psychickém napětí.


U celeru začíná v červenci hlavní období růstu. Na prvním místě je teď voda a živiny. Pro dobrou skladovatelnost jsou velmi důležitá hnojiva s vysokým obsahem draslíku, a proto používáme odpovídající vícesložková hnojiva např. Cererit. Celer je vděčný za půdy s vyšším obsahem solí. Pokud tedy opravdu zjevně strádá, můžeme zkusit slanou zálivku. Na 10 litrů vody použijeme jednu polévkovou lžíci kuchyňské soli. Celer též vyžaduje dostatek Bóru, aby se v bulvách netvořily dutiny, ten můžeme do půdy přidat v malé míře rozhozem, nebo postřikem boraxu na list v koncentraci 0,2 procenta.

Obsluha farmářské prodejny Český grunt v Příbrami Katka Šáchová s mísou krájeného másla, o které je teď větší zájem. Vyjde totiž cenově přibližně stejně, jako zdražené máslo v supermarketech.
Máslo zdražilo. Lidé jsou při slevě schopni se o něj poprat


V tomto měsíci začínáme sklízet rané odrůdy kanadských borůvek. Protože jsou zralé plody borůvek pochoutkou pro ptactvo doporučuji keře včas zakrýt ochrannou sítí s drobnými oky. Sítě pokládáme zlehka a na okrajích ji připevníme kolíčky. Borůvky vyžadují dostatečnou závlahu, hlavně v době narůstání plodů. Po sklizni pak nezapomeneme keře přihnojit hnojivy určenými pro borůvky, tedy takovými, které mají vyšší obsah draslíku. Podpoříme tím vyzrávání pletiv dřeva během zimy a bohatou tvorbu květů v příštím roce. 


Ve vinici pokračujeme ve vylamování zálistků, vyvazování letorostů a postřicích proti peronospoře a padlí. Za vlhkého a málo slunného počasí ošetřujeme révu i proti botrytidě.


V okrasné zahradě odstřiháváme odkvetlé růže a ostatní květy. Za suchého počasí okrasné rostliny zavlažujeme a podle potřeby je přihnojíme draselnými a fosforečnými hnojivy. Můžeme řízkovat růže a vřesovištní rostliny. 

Areál přírodního koupaliště Nový rybník v Příbrami.
Vstupné na Novák? Letos návštěvníky mine


Teldor je fungicid s účinkem k ochraně jahodníku, maliníku, okrasných rostlin, révy vinné a rajčete proti šedé hnilobě, višní a meruňek proti moniliové spále a višní, třešní, slivoní, meruňek, broskvoní proti moniliové hnilobě. Preventivní aplikace, působí kontaktně, proniká do listů. Výsledkem je dlouhodobá účinnost proti danému škodlivému činiteli. 


Autor: Petr Kumšta