Něco pro zdraví – Kopřiva dvoudomá je vynikajícím prostředkem pro povzbuzení činnosti jater a k čištění organismu. Vhodná je též při látkové výměně ve stáří. Stimuluje žlázy s vnitřní sekrecí a má omlazovací účinky na lidský organismus.


Spotřeba vody u pokojových květin je v teplých letních měsících velmi vysoká. Na to musíme pamatovat především v době dovolených. Je také vhodná doba na vydatné přihnojování především balkonových a kbelíkových rostlin. Bohaté násady květů se dočkáme při soustavném odstraňování odkvétajících květů.
Mezi relativně nenáročné trvalky patří volské oko. Dobře se přizpůsobí jak slunným, tak stanovištním podmínkám s vlhčí či sušší půdou. Kvete velmi dlouhou dobu. Je však potřeba omezit tvorbu semen a pravidelně staré květy vystřihovat tak, abychom nepoškodili nově se tvořící poupata. Pokud se již poupata netvoří, rostlinu seřízneme nad listovou růžicí a tím docílíme opakovaného kvetení během podzimních měsíců. 

Jaromír Bláha z Hnutí Duha.
Vláda porušila svůj slib veřejnosti, říká expert na ekologii Jaromír Bláha


U hojně pěstovaného okrasného zakrslého smrku sivého se může objevit zasychání jehlic, nejčastěji na nejvíce osluněné části dřeviny. Na jehlicích je možné pozorovat drobné skvrnky a velmi jemnou pavučinku. Poškození způsobuje velmi drobný škůdce sviluška smrková, která může napadat i další rody jehličnanů např. jalovce. Ochranou je opakující se postřik přípravky určenými k boji proti roztočům např. Omite 570 EW, Cascade 5 EC, Magus.


Při nedostatku vláhy zavlažujeme ovocné dřeviny, hlavně mělce kořenící keře nebo stromky rybízu, angreštu, jabloně a hrušně na zakrslých podnožích a broskvoně, které na zvýšenou spotřebu vody reagují výrazně vyššími výnosy.

Ilustrační foto.
Medu je málo, shoduje se většina včelařů. Může za to velký úhyn včelstev


Černý rybíz představuje z hlediska obsahových látek, zvláště známého antioxidantu – vitamínu C, velmi cenný a na stanoviště poměrně málo náročný druh bobuloviny. Především v uzavřených lokalitách však trpí více padlím a plísní šedou. Novější odrůdy vynikají většími hrozny i bobulemi a většinou i zdravotním stavem, hlavně vyšší odolnosti k uvedeným houbovým chorobám. Mezi nejkvalitnější odrůdy patří Ben Connan ze Skotska.

Autor: Petr Kumšta