Nejen proto, že se situace v Příbrami za roky jeho působení zlepšila, ale také díky jeho přístupu k podřízeným a přirozenému vyjednávacímu talentu se samosprávami měst a obcí ve svém rajonu (například v projektu Bezpečné město), se 22. září stanul na třetím místě v prestižní anketě Policista roku 2016. "Vůbec jsem to nečekal, beru to jako odměnu za roky práce," podělil se o radost z výsledku ankety René Peták. 


Do služebního poměru nastoupil 1. září 1991. Za své služební kariéry působil na obvodním oddělení Příbram a Příbram-venkov do 31. prosince 1998. Od 1. ledna roku 1999 vykonával funkce na dopravním inspektorátu. V následujících letech se policista postupně vypracoval přes různé pozice zařazené na Krajském ředitelství Středočeského kraje, konkrétně pak přes službu pořádkové a železniční policie, Územní odbor vnější služby Rakovník Krajského ředitelství policie Středočeského kraje až na současnou pozici vedoucího Územního odboru Příbram Krajského ředitelství policie Středočeského kraje, kterou zastává od roku 2010. 

Titul Gentleman silnic udělila Česká pojišťovna společně s Policií ČR jednadvacetileté studentce oboru Diplomovaný zdravotnický záchranář v příbramské zdravotnické škole Nikole Svobodové.
Studentka zdravotnické školy získala titul Gentleman silnic


V roce 2016 se významnou měrou podílel na implementaci metodiky „bezpečných měst“ do reálného života. Jedním ze základních nástrojů, které zavedl a efektivně využívá na řízeném územním odboru, je motivační program s uceleným systémem jasně formulovaných priorit a cílů odboru, úzce provázaný se systémem odměňování. V souladu s cíli krajského ředitelství zavedl jasnou politiku a postupy, které zajišťují oceňování a odměňování policistů podle dosažených výsledků. Rovněž se dlouhodobě zabývá zlepšováním pracovní atmosféry a budování důvěry v rámci celého územního odboru.

Ilustrační foto
Teplárny se snaží ceny za energii nezvedat


Plukovník René Peták se aktivně podílí na vytváření a zavádění preventivních projektů. Z posledních lze uvést například společný projekt s městem Příbram nazvaný Zpráva policisty/strážníka, zaměřený na oblast prevence krádeží vloupáním do motorových vozidel. V současné době již standardně funguje projekt společných hlídek s městskou policií Příbram v rámci takzvané rajonizace, který je v současné době součástí projektu Bezpečné město (Bezpečná Příbram).


Velkou měrou se svou analytickou činností a plánem personálního posílení podílel na bezproblémovém transformačním procesu vojenského újezdu Brdy na Chráněnou krajinnou oblast Brdy v oblasti zajištění bezpečnosti, základních policejních činností a v rámci kooperace a součinnosti s dalšími složkami integrovaného záchranného systému. 


"Podřízení si Reného Petáka váží zejména pro jeho podporu týmové práce, smysl pro spravedlnost, spolehlivost a obecně umění optimalizovat postupy a procesy, se kterými se v rámci výkonu služby policisté setkávají. Pro své kolegy představuje bezesporu etický a morální vzor," dodává mluvčí příbramské policie Monika Schindlová.