Klasickou položkou při srovnání cen v českých restauracích je smažený řízek, vepřový nebo kuřecí. Ten ale z jídelních lístků mnohých restaurací mizí, zaměřili jsme se proto i na polední menu s polévkou.

Například v příbramském podniku U modré kočky Galerie – Café stojí polední menu v aktuální nabídce 145 korun. I s polévkou za 38 korun tak návštěvník zaplatí za oběd 183 korun.

Řízek, v tomto případě devadesátigramový smažený kuřecí řízeček, je v jídelním lístku pouze mezi dětskými jídly, i s přílohou stojí 140 korun.

Restaurace Plzeňka Zlatý soudek na náměstí T. G. Masaryka nabízí obědové menu za 139 korun, polévky za 39 a 42 korun, a tak se tam lze v poledne najíst zhruba za 180 korun.

Řízek kuřecí, krůtí i telecí

Ve stálé polední nabídce nechybí smažený kuřecí řízek s hmotností 130 gramů i s vařenými brambory za 149 korun. Na jídelním lístku pod českou klasikou je pak telecí řízek s lehkým bramborovým salátem za 249 korun nebo krůtí řízek v parmezánové strouhance s bramborovým pyré s konfitovaným česnekem za 239 korun.

V nabídce restaurace Originál 1869 Příbram je obědové menu za 149 korun, dva druhy polévky shodně vyjdou na 39 korun. Host tam za oběd nechá 188 korun.

Řízek zastupují na jídelním lístku odpolední kuřecí miniřízečky v kukuřičných lupíncích, klasické nebo pikantní, kdy porce 400 gramů stojí 239 korun. V nabídce je i dvěstěgramový smažený řízek z vepřové krkovičky za 179 korun, s přílohou v průměru za 39 korun si tak host na klasice pochutná za 218 korun.

Příbramská Restaurace Maják se specializuje pouze na denní menu, které podává v čase od 11 do 14 hodin. Nejlevnější hlavní jídlo tam lze koupit už za 134 korun, nejdražší pak za 158 korun. Polévky stojí shodně 35 korun. Za oběd tak strávník zaplatí 169 až 193 korun.

I s třetinkou limonády

Dobříšská restaurace U Tří Statkářů má v polední nabídce jídla za 154 až 168 korun, polévka stojí 45 a 48 korun. Oběd tak stojí od 199 do 216 korun. Lze ovšem zvolit menu za zvýhodněnou cenu, kdy za 159 korun dostane strávník jídlo, polévku a třetinku limonády. V posledních dnech toto menu nabízelo například smažené žampiony s brambory a tatarkou nebo prejt s brambory a salátem.

Na jídelním lístku se řízek najde: krůtí řízečky v mandlovém těstíčku, porce o hmotnosti 160 gramů, s lehkým vídeňským salátem za 189 korun.

Ani v Sedčanech zatím na řízek nezanevřeli. Například v Restauraci u Kulturního domu stojí oba typy klasického řízku, kuřecího i vepřového, shodně 129 korun. Cena přílohy není na webovém jídelním lístku dostupná.

V poledním menu nabízí podnik aktuálně vepřový nebo kuřecí řízek s brambory za 139 korun, což je jednotná cena všech obědů z této nabídky.

Sedlčanská restaurace Na Vyšehradě nabízí pouze vepřový řízek z americké pečeně, 200 gramů stojí 179 korun. Polední menu nabízí jídla od 129 do 169 korun, i s polévkou za 30 korun tam strávník pořídí oběd za 159 až 199 korun.

Kilo řízků na stole

U Krčína v Sedlčanech je na jídelním lístku stopadesátigramový kuřecí řízek za 108 korun, který s bramborami za 25 korun znamená oběd za 133 korun. Hosté si tam mohou dát i půl kila vepřových řízečků z panenky s okurkou za 349 korun nebo kilo řízečků, mix vepřových a kuřecích, za 370 korun.