Jeho tvář se objevuje po boku starosty stále častěji. Už vím, že je to Josef Řihák junior. Napadá mě, jestlipak ten kluk nepůjde ve šlépějích svého otce. Podáváme si ruku a domlouváme rozhovor. Vcházím ke starostovi a navrhuji, aby si přisedl i jeho syn.

„Nemyslete si, že máme na všechno stejný názor. Třeba při jednání o radaru v Brdech. Já byl tehdy proti, on byl pro. Tenkrát o nás dvou psali článek v tisku v Americe, že otec a syn jsou v rozporu. No, ale přesto se máme rádi," vzpomíná Řihák na dobu, kdy Pepča (jak svému synovi říká) ještě studoval na příbramské integrovce.

Pojďme nyní nechat vážnou politiku trochu stranou a podívejme se na starostu Řiháka z poněkud jiného, rodinnějšího úhlu.

Vašeho syna v posledních letech vídáme hlavně u volební urny. Prozraďte, zasvěcujete syna do politiky, radíte se spolu? Mladý člověk má přeci jen úplně jiný pohled na věc.
No určitě. Doma si neříkáme žádné tajnosti, ale běžně projednáváme téměř všechny věci, které mám na starosti. Ptám se ho hodně na názor. Je ale problém, že ho beru pořád jako malý dítě. Jako chlapečka, který ještě nedorostl. Teď válčíme spolu a s přítelkyní sami. Má na starosti domácnost, je totiž hrozně šikovný.

Říkal jste, že teď studuje v Praze. Když má volno, tak tráví čas s vámi?
Hodně se mnou všude jezdí. Nerad řídím, dost usínám, takže mě celou kampaň vozil. Je taky mým bodyguardem. Hned tak si na mě nikdo nedovolí, když si na mě někdo chtěl došlápnout (směje se). Mladý člověk má jiný pohled, to je pravda. Proto spolu konzultujeme dobrý i špatný věci.

Takže jste spolu byli celou předvolební kampaň. Jak vypadaly vaše dny?
Ráno jsme vstali a vyrazili, večer jsme dorazili domů znaveni, dostali jsme najíst, lehli a druhý den znova. Poslední měsíc to bylo dost náročný.

Vizitka Josefa Řiháka

Narodil se: 25. dubna 1959 v Karlových Varech
Současná funkce: senátor (od 2008), místopředseda senátního výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu a starosta Příbrami(od 2006)
Vzdělání: při zaměstnání vystudoval Vysokou školu veterinární v Brně, obor hygiena potravin a ekologie zemědělství
Kariéra: pracoval na Okresní veterinární správě v Příbrami, kterou později již jako Veterinární a hygienickou stanici i řídil; v letech 2002 až 2008 byl poslancem Parlamentu ČR, kde mimo jiné zastával funkci místopředsedy zemědělského výboru; v letech 2000 až 2007 byl členem zastupitelstva Středočeského kraje, od roku 2002 je členem příbramského zastupitelstva.
Členství a funkce v politických stranách: členem ČSSD je od roku 1998, v současnosti je jedním z místopředsedů středočeské organizace.
Rodina: je rozvedený, má dvě děti a dvě vnoučata.
Ostatní: Lídrem středočeské kandidátky ČSSD se stal poté, co policie zadržela a obvinila z přijetí úplatku dosavadního lídra, středočeského hejtmana Davida Ratha. (čtk)