Město jako zřizovatel školy tvrdí, že stravování je potřeba zkvalitnit a navíc ušetřit městský rozpočet. Školní jídelnu proto Příbramský deník ve čtvrtek navštívil, aby si udělal obrázek, jaká je realita.

Kuchyně jako 
ze škatulky

Procházíme školní jídelnou a kuchyní. Přesto, že jsou jarní prázdniny, přichází si pro oběd několik lidí.

Všude čisto, nablýskáno, voňavo, vybavení v nerezu. Aby ne, kuchyně totiž zhruba před šesti lety prošla rekonstrukcí za 17 milionů korun. V takových podmínkách je radost pracovat, chválí si jednohlasně parta sympatických kuchařek spolu s vedoucí kuchyně.

Přesto tu panuje nejistota. Vedoucí jídelny Helena Skalová nevidí jediný důvod, proč by se ve fungujícím a zaběhnutém systému stravování mělo cokoli měnit.

„Máme skvěle vybavenou kuchyni, všechno si tu připravujeme sami. Ani svačiny pro děti nedovážíme, mají tu ráno čerstvé, ještě teplé pečivo. A vůbec není pravda, že tady vaříme z instantu, jak o nás tvrdí starosta,“ popírá přípravu instantních jídel vedoucí jídelny.

Starosta Březnice Jiří Štěrba Deníku totiž v úterý odůvodnil změnu ve stravování takto: „Ve škole je potřeba zkvalitnit stravování a odpadlo by vaření z instantních materiálů.“

Ani šéfka kuchařek nehýří optimismem. „Nevíme, co bude. Pro děti vaříme s láskou a rády, teď je před námi nejistota,“ krčí rameny Dana Fiřtová.

Přesto, že s rodiči školáků o změně ve stravování jejich dětí údajně doposud nikdo nejednal, měli možnost se z konceptů, jež dostali ve škole, dovědět o několika výhodách nového stravování. Protože by si děti platily buď hotově, nebo čipovými kartami jídlo, které skutečně odeberou, nemuseli by rodiče jídlo odhlašovat či přihlašovat. To je podle maminky dvou školáků Ivany Švejdové jediná a nepodstatná výhoda.

„S jídelnou jsme hodně spokojeni, děti si jídlo chválí. Zaráží mě hlavně to, že nás rodičů se nikdo neptal.  Pokud bychom chtěli něco změnit, paní Skalová by se snažila vyjít vstříc. Proč měnit něco, co dobře běží?“ ptá se maminka z Březnice, která má už nyní prý dokonalý přehled o tom, co její děti baští a nemusí se obávat nekontrolovaných výdajů.

Předsedkyně Sdružení rodičů a přátel školy Jana Krotká, jejíž děti se ve škole také stravují, tvrdí, že rodiče neměli na reakci na plánované změny dostatek času. Novinku se prý dověděli na rodičovských schůzkách v únoru.

„Rozmýšleli jsme, co teď. Svolali jsme narychlo mimořádnou schůzku, protože následovaly jarní prázdniny, abychom zjistili názory rodičů. Z jedné třídy, kde je šestatřicet dětí, jedna maminka byla pro změnu,“ konstatuje Jana Krotká.

Ke změnám ve stravování školáků měl co říci také březnický zastupitel a kantor místní střední školy Oldřich Motáň.

„Mám trošku obavy, že zisky firmy nebudou takové, jak si představuje, a zaměstnance začne propouštět. Nikde není garantovaná doba, po jakou si zaměstnance ponechá. Navíc si nemyslím, že tenhle západní způsob stravování je pro naše děti vhodný,“ obává se březnický zastupitel Oldřich Motáň.

Roční nájem městu: 144 tisíc korun

Scolarest slibuje zkvalitnění stravování za stávající ceny a rozšíření nabídky jídel i úspory městu. To prý loni dotovalo jídelnu částkou 1,1 milionu korun. Redakce měla možnost nahlédnout do konceptu stravování Scolarestu v Březnici.

V současné době hradí náklady, energie, technologické vybavení a státem dotované mzdy zřizovatel, tedy město. Po převzetí kuchyně by firma kromě energie (tu bude firmě hradit město) ostatní položky hradila sama. Podle konceptu Scolarest přinese do vybavení 630 tisíc korun, městu na provozu prý ročně ušetří 171 tisíc korun. Na nájmu od firmy dostane město ročně 144 tisíc korun.

Scolarest garantuje minimálně stejné mzdy

Dnes se v kulturním domě koná od 17 hodin prezentace společnosti Scolarest. Tam se lidé mohou informovat přímo u Ondřeje Čermáka, který má na starosti školní stravování. K obavám rodičů a zaměstnanců školy se vyjádřil včera: „Obavy naprosto chápu, ale přece nekoušeme.  Přebíráme  všechny zaměstnance bez zkušební lhůty, smlouvu mají na dobu neurčitou. Garantujeme minimálně stejný plat. V našem zájmu je lidi motivovat a ne naštvat,“ odpověděl Ondřej Čermák.

O možném nástupu Scolarestu se rozhodne už na úterním zastupitelstvu.