„Než rodiče pošlou ratolesti samotné do školy, měli by s nimi trasu, která by měla být co nejkratší, ale také nejbezpečnější, několikrát projít. Znovu a znovu vše vysvětlovat a procvičovat. Znalost některých dopravních značek, chození po chodnících, po správné straně vozovky, přecházení přes přechody, to vše jsou základní informace, které by měli školáci mít," říká policistka Monika Schindlová.

Během několika prvních týdnů i měsíců je lepší děti do školy vodit nebo je alespoň svěřit sourozencům či starším spolužákům. Přesto, že se starost rodičů o bezpečnost prvňáčků zdá být samozřejmá, opak někdy bývá podle policie pravdou. „Školáci by například neměli nosit klíče od bydliště viditelně, pokud je mají zavěšené na krku, potom si je uschovat pod oblečení. Upozorníme je, aby nenastupovali s cizími lidmi do výtahů a vozidel, aby si nic od cizích nebrali a raději s nimi vůbec nekomunikovali," upozorňuje policistka.

S ukončením letních prázdnin policie očekává několikanásobně vyšší hustotu silničního provozu, proto budou příští týden probíhat preventivní akce v dopravě. Policisté se budou zaměřovat především na úseky s velkou intenzitou dopravy a také na místa, kde často dochází k dopravním nehodám.