Totální rozčarování přineslo úterní veřejné jednání na téma plánované těžby kameniva z haldy č. 15 u Brodu. Sál příbramské sokolovny zel prázdnotou, ačkoli protesty obyvatel proti těžbě z největší uranové haldy byly v poslední době hlasité kvůli obavám o kvalitu života v blízkosti odvalu. Mohl za neúčast veřejnosti silný déšť, pracovní povinnosti nebo rezignace na úřednickou moc?

„Jsem rozhozený, abych řekl pravdu," hodnotí veřejné jednání s minimální účastí Pavel Nekl, starosta Milína. „Myslím, že EIA zapracuje připomínky do textu a potom prostě projde. Překvapilo mě, že Středočeský kraj neposlal na jednání žádného odborníka a že SÚJCHBO Kamenná nemělo žádné připomínky. Navíc se z Lešetic, které mají domy blízko haldy, dostavil jen jeden člověk," nemůže pochopit neúčast lidí starosta Nekl.

Tříhodinové debaty s investorem, zpracovateli dokumentace EIA a zástupci úřadů se zúčastnilo čtyřicet lidí včetně zástupců obcí, osad a médií. Místy jednání provázely emoce. Nejčastější výtky se týkaly hluku (ředitel příbramské pobočky hygienické stanice Luboš Mandík žádá opakované měření hluku a případné navýšení protihlukové stěny), prašnosti a nadměrné dopravy.

Proti plánům firmy Ekototalbau CZ, kterou zastupuje Oldřich Zábrodský, se bouří okolní obce, investor výhrady odmítá. Těžba kameniva se podle Zábrodského v okolí zásadně neprojeví, že se naopak sníží radonová zátěž, nad čímž se odpůrci těžby mohou jen útrpně pousmát.

Zpracovatelé dokumentace v úterý připustili, že zvuk drtiče kameniva bude slyšet a nebude zřejmě příjemný. Navržený způsob těžby ale podle nich nepřekračuje hlukové limity.

Při debatě byla kritizována také navržená dopravní opatření, vytvoření odbočovacího pásu na frekventované silnici by podle jednoho z diskutujících znamenalo, že auta budou čekat s nastartovanými motory a obtěžovat okolí. „Zapřemýšlejte o lanovce," vyzval investora.

Ministerstvo životního prostředí by mohlo vydat stanovisko k těžbě do dvou až tří měsíců. I kdyby celý proces EIA dopadl příznivě, neznamená to ještě, že se může těžit. Klíčový je postoj státního podniku Diamo, které je správcem odvalů. Jeho šéf Tomáš Rychtařík v minulosti prohlásil, že Diamo s Ekototalbau neuzavře smlouvu, což by pro firmu znamenalo, že záměr nemůže uskutečnit.

Zástupce Diama v úterý potvrdil, že to nadále platí, navíc státní podnik odstupuje i od záměru případného odkoupení dokumentace.

Ekototalbau chce proces EIA přesto dokončit. Dokumentaci by podle Zábrodského mohl využít i někdo jiný. Správcem odvalu je ale Diamo a samo rozhodne, kdo a z kterých hald bude kamenivo zpracovávat. Koncepci na toto téma chce předložit do konce roku.