„Dokumentace bude v nejbližší době přepracovaná a začneme s přípravou zadávacího řízení na zhotovitele stavby," uvedl starosta Dobříše Stanislav Vacek.

O navýšení kapacity míst pro předškoláky se město snaží opakovaně od roku 2014. „Jak jsme se dověděli, přednost letos dostaly projekty s větší připraveností (pozn. red.: s reálným předpokladem, že bude hotovo do prvního školního dne). Hovořil jsem i se starostou Nové Vsi pod Pleší, která je na tom podobně jako my. Podle stávajících podmínek s danou požadovanou částkou bychom museli mít stavbu dokončenou do 1. září, což je dost napjatý termín, když přičteme čas na výběr zhotovitele," říká starosta.

Radnice doposud žádala o dotaci ve výši 12,5 milionu korun na vybudování dřevěné montované přístavby, která by navazovala na budovu zmíněné školky. Změnou stavební technologie se ale výše žádosti o dotaci šplhá na zhruba 19,5 milionu korun. Celkové náklady přesahují 21 milionů, přičemž rozdíl půjde z rozpočtu města. Přístavba pavilonu zahrnuje ve velké míře i jeho vybavení, zvětšení kuchyně a úpravu vzduchotechniky. Celková kapacita mateřinek v osmitisícovém městě se v případě úspěchu zvýší o 54 asi na 400 míst.

V současnosti jsou do dobříšských školek přijímány jen děti s trvalým pobytem ve městě. „Převis není tak markantní, jako tomu bylo dva tři roky zpátky," konstatoval před nedávnem starosta Vacek.

Pokud by se demografická situace změnila, nová přístavba by mohla mít i jiné využití. „Dala by se využít třeba jako klub nebo místnost pro zájmovou činnost, ale to je předčasné, protože minimálně další tři roky bude počet dětí přibližně takový, aby se budovy naplnily," odhaduje starosta.