V sobotu vylovili rožmitálští rybáři Velký kotelský rybník v Hutích pod Třemšínem. Včera pokračovali s výlovem Sadoňského rybníku v Rožmitále. Vylovené kapry, amury, tolstolobiky, ale i štiky pak převážně vysadili v nádržích, které jsou určeny ke sportovnímu rybolovu. 

Část ryb také prodávají jiným rybářským organizacím, jak potvrdil Deníku Milan Pojer, předseda rožmitálské organizace Českého rybářského svazu. „Těmi pak rybářský svaz zarybňuje přehrady na Vltavské kaskádě.“

Kapři s jarních výlovů ale nejsou určeni jen na zarybňování sportovních nádrží a rybníků, kde se bude na podzim lovit tržní ryba. Část produkce rybářských firem končí na velikonočním trhu a to především v Německu.

Milan Pojer je také baštýřem Blatenské ryby, která obhospodařuje několik rybníků v našem regionu. „Podnik také na jaře loví kapry od hmotnosti 1.3 kilogramu, kteří jsou určeni na trh převážně do Německa,“ potvrdil Milan Pojer.

Rybáři při výlovu také živé kapry prodávají přímo na hrázi. I o víkendu chodili lidé s igelitkami pro kapry, které mnozí z kupujících plánovali grilovat.
V Čechách se ale tolik nedrží tradice, při níž byla od středověku ryba považována za postní jídlo. Tato tradice vznikla podle rybářů před stoletími v klášterech, kde se chovaly ryby pro postní dny o Vánocích, ale i Velikonocích. Z klášterů se tento zvyk rozšířil dále.

Tradici dodržují především naši sousedé v Německu, kteří na Velký pátek mají rybu k obědu i večeři. Proto většina „jarních“ kaprů z produkce českých rybníkářů skončí na německém trhu. Spotřeba ryb o velikonočních svátcích v Česku je pro rybářské podniky takřka bezvýznamná, proto zásobují trhy na západ od naší hranice.