„Úhoři strávili na cestě 45 hodin. V automobilu jim nesměl chybět kyslík, přídavnými čerpadly se jim provzdušňovala voda, aby dalekou cestu přežili v dobré kondici. Živou zásilku hlídají holandští i čeští veterináři, aby ryby nebyly nemocné nebo poškozené. Červený Hrádek je překladištěm, odkud se tyto zvláštní ryby rozváží do jednotlivých regionů. Úhoři jsou určeni pro vodní revíry Českého rybářského svazu zejména na řekách Vltava, Sázava, Labe a do některých pražských rybníků s cílem udržet a obnovit populaci úhoře říčního, která u nás dramaticky klesá,“ vysvětluje František Budka.

Ilustrační foto.
S astronomy můžete sledovat noční oblohu v Brdech

Toto vysazování trvá posledních pět let. Rybáři se snaží navrátit úhoře do sportovních vod a třeba ani Příbramsko nepřijde zkrátka. „Počítáme s úhoři pro Zrůbek a Cholín,“ upřesňuje Budka. „Pro dovezené úhoře je při vysazování důležité, aby měli dostatek kyslíku, ale i vyrovnanou kyselost vody,“ upozorňuje.

„Úhoři celý život migrují. Jsou odchytáváni, když putují ze Sargasového moře, které leží v Atlantském oceánu u břehů Severní Ameriky. Sargasové moře je jediné na světě, kde se dospělí jedinci vytřou a hned po výtěru uhynou. Malým úhoříkům až tři roky trvá, než docestují k břehům Anglie a Francie,“ vysvětluje rybář s tím, že po odchytu holandský partner českých rybářů vezme úhoře do umělé odchovny, kde je vykrmí na deset až patnáct centimetrů granulemi – odtud pochází název odkrmený úhoř. Tyto ryby mají pak největší šance na přežití.

„Další způsob zarybňování je nasazování úhořího monté – to jsou přímo odchytané pouze šesticentimetrové ryby bez dalšího přikrmování. Několikrát jsme takové zásilky přebírali na letišti. Když se tak malé rybičky dají do našich vod, je zjištěno, že jejich šance na přežití je přibližně kolem deseti procent a devadesát procent populace nepřežije. V případě úhoře odkrmeného na deset až patnáct centimetrů je naopak šance obrácená – osmdesátiprocentní,“ tvrdí. Zatímco úhoří monté stát dotuje, v případě odkrmených úhořů sáhli rybářské svazy výhradně do vlastní kasy.

Kempy na Orlické přehradě ožily. Klidnější jsou Popelíky, zato na Trhovkách potkáte i souseda. Martina a Martin Lotrovi na cestě po břehu Vltavy.
Kempování je pro někoho láska na celý život

Budka, který má s chovem ryb dlouhodobé zkušenosti, nepopírá, že úhoři mají snahu dostat se zpět do moře. „Někteří takoví cestovatelé ale bohužel končí život pod vodními turbínami. Na několika místech jsou pro ně už ale vybudovány rybí přechody,“ dodává.


I středočeští rybáři plánují po celé léto oživit sportovní revíry v celém Středočeském kraji jinými druhy ryb. Už před několika dny vysadili prvních zhruba 2500 kilogramů kaprů v Božkově, Jelitě, ve Smilovicích a ve Dvorcích.

„Přes prázdniny postupně do rybníků našeho územního svazu nasadíme 100 metrických centů kapra. Navíc břehy všech rybníků jsou posekané a upravené, a tak tomu bude po celé léto,“ informuje Dušan Hýbner, předseda Středočeského územního svazu a připomíná, že se rybářům podařilo získat výjimky pro čtyřiadvacetihodinový lov na čtyřech revírech. Jde o revíry Labe 19 místní organizace Čelákovice, Labe 18 místní organizace Brandýs nad Labem-Stará Boleslav, Vltava 15 údolní nádrž Kamýk a Berounka 4A místní organizace Kladno. „V této souvislosti se uskutečnilo na těchto revírech několik nočních kontrol rybářskou stráží a s radostí musím konstatovat, že jsme nemuseli řešit žádné závažné nedostatky,“ dodal s radostí Dušan Hýbner. 

Nová rozhledna.
Slibovaná rozhledna na Třemšíně bude

Jedna z kontrol se uskutečnila minulý čtvrtek ve spolupráci s Policií ČR a Poříčním oddílem Labe Nymburk. Ke kontrole pak bylo použito plavidlo poříční policie a akce začala po osmé hodině ranní a skončila v 18 hodin. Celkem rybáři společně s policií zkontrolovali zhruba 26 kilometrů toku Labe. Podařilo se osobně zkontrolovat 43 rybářů, z nichž čtyřem byly zadrženy povolenky k lovu a dále byly uděleny čtyři pokuty říční policií za porušování plavebního řádu.

Do sádek na Červeném Hrádku přicestovalo 60 tisíc kusů úhořů. Na cestě strávili 45 hodin a než se dostali do Čech, byli úhoři vykrmeni na deset až patnáct centimetrů délky.Rybáři vysadili už před několika dny zhruba 2500 kilogramů kaprů v Božkově, Jelitě, ve Smilovicích a ve Dvorcích.
Přes prázdniny postupně do rybníků v kraji vysadí 100 metrických centů kapra.

M. Břeňová, K. Hutr