Příbramsko je v tomto ohledu spíše výjimkou a ve školkách volno je.

Také proto v obcích a městech v regionu o navyšování kapacit neuvažují, není to potřeba. „V Příbrami je kapacita dostačující. Dokonce se nám už tři roky po sobě daří umístit do školek všechny přihlášené děti,“ říká místostarosta Václav Švenda, který má školství ve městě na starost.

Podle jeho slov rodiče dětí nemusí mít obavy, že se by se jejich ratolest do školky ve městě nedostala. „Může sice nastat situace, že se dítě nepodaří umístit do školky, kterou si rodiče vybrali, nicméně místo se najde v jiné,“ doplnil Švenda.

Jeho slova potvrzuje i ředitelka mateřské školy V zahradě Eva Čechová, která má v současné době naplněnou kapacitu, ale s novým zařízením problém nemá.

„Máme kapacitu padesát dětí a spádovost jsme nijak nedrželi, protože my jsme zaměření na děti s potížemi zraku, takže jsme brali i děti z okolních vesnic,“ říká.

Ilustrační foto
Fantóm kempů nepohrdl ani dětským polštářem nebo koštětem

Pokud by se přeci jen některé dítě do mateřské školy ve městě nedostalo, je v regionu ještě alternativa například v podobě Lesní školky Klabánek v Kozičíně. Ovšem v tomto případě musí rodiče počítat, že za pobyt dítě zaplatí o něco více. Cena se liší podle délky docházky.

Celotýdenní docházka (po - pá) sto jí na měsíc 4500 Kč, třídenní docházka (po - st) 3000 a dvoudenní docházka (čt - pá) 2000 korun za měsíc.

Další variantou je v Příbrami i nově dětská skupina v příbramské nemocnici, která zahájila činnost letos v květnu. „Přijímáme do ní děti od jednoho roku věku a od září je ve skupině několik volných míst,“ sdělil tiskový mluvčí nemocnice Martin Janota s tím, že pobyt dítěte na jeden vyjde na šedesát korun a stravné je 80 korun na den.

Podobná situace je v Rožmitálu pod Třemšínem. Starosta města Josef Vondrášek potvrdil, že ani u nich není s umístěním dětí žádný problém: „Kapacitu v základní i mateřské škole máme dostatečnou. V základní škole probíhá generální oprava víceúčelového hřiště za téměř pět milionu korun. V mateřské škole připravujeme projekt na úpravy zahrady – revitalizaci zeleně i doplnění hracích prvků.“

Také na Sedlčansku je situace příznivá. O navyšování neuvažují ani v Sedlčanech, což potvrdil místostarosta města Miroslav Hölzel. „Kapacity se u nás neměnily a ani není takový předpoklad do budoucna, “ uvedl. S tím souhlasí i starosta Kamýku nad Vltavou Petr Halada: „Není potřeba zvyšovat kapacitu MŠ a ZŠ. Máme ji dostatečnou.“

Ilustrační foto
Kvůli suchu se voda zdražovat nebude. Zatím!

Naprosto odlišná situace je ve městech Nový Knín a Dobříš. Kde neustále stoupá potřeba nových míst v základních a mateřských školách. To potvrdil i starosta města Nový Knín Tomáš Havlíček: „O navýšení kapacity samozřejmě již delší dobu jednáme. Máme vypracovaný projekt půdních vestaveb do historických budov školy a zažádáno o dotaci na realizaci. Vznikly by čtyři odborné učebny a tím by se uvolnily prostory pro další kmenové třídy. Vzhledem k výši investice to bez dotace nezvládneme.“

Také Dobříš již nějakou dobu řeší nedostatek kapacity v základních i mateřských školách. Od loňského roku je v realizaci navýšení kapacity 5. Mateřské školy. Městu se na projekt podařilo získat dotaci ve výši 19,5 milionu korun. Půjde o 56 nových míst. Přístavbou tak vzniknou dvě nové třídy. Počítá se také se stavbou nutného zázemí a posílením kapacity kuchyně. Zděná patrová přístavba bude umístěna v bezprostřední blízkosti stávajících budov mateřské školy. Dosavadní budovy by pak měly být společně s novou výstavbou propojeny. Předpokládaný termín ukončení stavby je pak stanoven na 30. srpen letošního roku.

V místech, kde se dříve proháněly okupační tanky, se dnes pasou divocí koně a pratuři.
Největší sovětská základna po okupaci 1968 se změnila v rezervaci divokých koní